Διάλυση της Ε.Ε. προβλέπει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

1836
διάλυση

Ενώ λίγες ημέρες υπολείπονται για τις ευρωεκλογές, έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Διεθνών Σχέσεων, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες της Ε.Ε., διαπιστώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να διαλυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα με είκοσι χρόνων.

Πιο ειδικά, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί «ρεαλιστική πιθανότητα» την αποσύνθεση της Ε.Ε. τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Μόνο στη Σουηδία (44%), τη Δανία (41%) και την Ισπανία (40%) η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο διάσπασης.

Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης απαντάται στη Γαλλία, με το 58% των πολιτών να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να έχει διαλυθεί μέχρι το 2039.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αυτή η ανησυχία που αισθάνονται οι πολίτες σχετικά με το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας είναι αποτέλεσμα μίας αίσθησης οικονομικής ανασφάλειας, καθώς και μίας έλλειψης σιγουριάς όσον αφορά το παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι και της θέσης της Ευρώπης μέσα σε αυτό.

Βάσει της έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών σε σχεδόν όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, νιώθει ότι η ζωή των επόμενων γενιών θα είναι χειρότερη από της σημερινής, εκφράζοντας αγωνία κυρίως για το μέλλον της οικονομίας και τις σχέσεις των κρατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρεις στους δέκα βλέπουν ως ρεαλιστική εξέλιξη ακόμη και μία πιθανή πολεμική σύγκρουση στη Γηραιά Ήπειρο κατά τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας