Γιάννενα: Πρωτοφανές συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον χώρο της Ηπείρου

3430
γιάννενα

Δ. Στρατούλης: Το μέλλον της Ηπείρου δεν πρέπει να είναι μαύρο.

Είχε τύμπανα, είχε κλαρίνα, είχε εμίρη αλλά και δράκο, ήταν και η μεγαλύτερη αγωνιστική συγκέντρωση στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες πολίτες από την Ήπειρο, με συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στα Γιάννενα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δραστηριότητες για έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε περιοχές της Ηπείρου μοναδικού φυσικού κάλους, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ποιοτικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και ιδιαίτερης τουριστικής επισκεψιμότητας.

Το μεγάλο, πολύχρωμο και δυναμικό συλλαλητήριο οργάνωσαν οι πρωτοβουλίες πολιτών από τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα και την Λευκάδα, και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων.

Η Λαική Ενότητα ήταν παρούσα με δικό της μαζικό μπλοκ διαδηλωτών με επικεφαλής τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της.

Από το Νομό Ιωαννίνων την πιο δυναμική παρουσία στην συγκέντρωση έκανε το Ζαγόρι, καθώς παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πρωτοβουλίες πολιτών από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά και αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ένα συγκρότημα έδινε το ρυθμό και ο… εμίρης έστελνε το μήνυμα με τον δικό του τρόπο..

Οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που μίλησαν υποστήριξαν ότι οι έρευνες και εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο και όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσουν και οι πολυεθνικές να απομακρυνθούν. Η Ήπειρος χρειάζεται βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη, που πρέπει να στηρίζεται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην καθετοποίηση του από την παραγωγή μέχρι τη βιομηχανική επεξεργασία των προϊόντων του καθώς και σε ήπιες μορφές τουρισμού, που δεν συνάδουν με τα πετρέλαια… Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας όλων, οι οποίοι παράλληλα ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές ξεπουλήματος της χώρας, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια και από την κεντρική πλατεία, με μουσικές και πανό ξεκίνησε πορεία η οποία διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι Επιτροπές πρωτοβουλίας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων που έχουν συγκροτηθεί από όλη την Ήπειρο, θα προχωρήσουν σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης το επόμενο διάστημα.

Ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε στα παριστάμενα ΜΜΕ την εξής δήλωση:

«Είμαστε εδώ ως ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μαζί με τους ενεργούς πολίτες για στήριξη και συμπαράσταση στο μεγάλο αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι επιτροπές πρωτοβουλίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που σημαίνει καταστροφή για το περιβάλλον, καταστροφή για τη δημόσια υγεία, καταστροφή για την τοπική οικονομία και κοινωνία και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.

Για μας το μέλλον της Ηπείρου δεν πρέπει να είναι μαύρο, όπως είναι τα πετρέλαια, για μας το μέλλον της Ηπείρου πρέπει να είναι πράσινο και πολύχρωμο. Και η Ήπειρος έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα (κτηνοτροφία, γεωργία, ιχθυοκαλλιέργειες, μελισσοκομία) αλλά και ήπιων μορφών τουρισμού λόγω του φυσικού της κάλλους του πολιτισμού, της ιστορίας και των μνημείων της. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην συγκεκριμένη περιοχή θα καταστρέψει κάθε  πραγματική και φιλολαϊκή αναπτυξιακή προοπτική.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των επιτροπών πρωτοβουλίας ενάντια στην καταστροφή και την ερημοποίηση της Ηπείρου, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και ενάντια στο ξεπούλημα του πλούτου της χώρας.»

Φωτογραφικό υλικό από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Γιάννενα 

 

 

 

Βίντεο με τη δήλωση του Δημ. Στρατούλη στην συγκέντρωση

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας