Εξετάσεις ευρω-φροσύνης από τη νέα Ιταλική κυβέρνηση: Δεν θέλουμε Italexit διαβεβαιώνει ο νέος Υπ. Οικονομικών!

1606
κυβέρνηση

Σε άτακτη υποχώρηση οδεύει η νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία δεν πρόλαβε να αναλάβει τη διαχείριση της Ιταλίας και έχει αρχίσει να δίνει εξετάσεις ευρώ-φροσύνης.

Ο νέος ιταλός ΥΠΟΙΚ δεν άφησε, με δηλώσεις, του καμιά αμφιβολία για την παραμονή της χώρας του στο ευρώ, αφαιρώντας έτσι ακόμα και κάθε δυνατότητα ουσιαστικής, έστω, διαπραγμάτευσης με το ευρωδιευθυντήριο για την χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας.

Πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα τόνιζαν στην Iskra ότι δεν μπορούν ούτε φαίνεται ότι θέλουν, να βγάλουν συμπεράσματα από την καταστροφολογική συνθηκολόγηση Τσίπρα, η οποία επήλθε μετά από σταδιακές αναδιπλώσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι κυβερνήσεις με ασαφές ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και ακροδεξιό πρόσημο δεν μπορούν εύκολα, για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση, να αντιπαρατεθούν με το χρηματιστικό κεφάλαιο, που κατ’ εξοχήν στηρίζει την αγοραία και νομισματική ορθοδοξία.

Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι σημερινές μέτριες και άτολμες ηγεσίες δεν έχουν το ανάστημα και το σθένος να αναλάβουν τολμηρά το ρίσκο και να συγκρουσθούν, αν χρειάζεται, με την δικτατορία των κεφαλαιαγορών.

Μια τέτοια ηγεσία με τόλμη, συνεκτικότητα και αποφασιστικότητα χρειάζεται η Ιταλία και η Ελλάδα.

Π.Κ.

Δεν θέλουμε Italexit, διαβεβαιώνει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ

 

Διαβεβαιώσεις για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Giovanni Tria, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«Καμία πολιτική δύναμη στην Ιταλία δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ» διαμήνυσε ο Ιταλός υπουργός, σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν έχω ισχυριστεί ποτέ ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη» έσπευσε να προσθέσει στον ίδιο τόνο.

Και πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη διεξάγεται μια συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Αυτή η συζήτηση διεξάγεται και στην Ιταλία».

Ο Tria ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, αποτελώντας μια μετριοπαθής λύση, μετά το «ναυάγιο» που προκλήθηκε από την αρχική υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα.

Η επιλογή Savona έτυχε της αρνητικής απάντησης του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η χώρα να απειληθεί με νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι το οποίο τελικώς αποφεύχθηκε.

Πηγή:naftemporiki.gr

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνησης Πέντε Αστέρων-Λέγκας

 

H κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας ορκίστηκε, ύστερα από τις θυελλώδεις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, που είχαν πυροδοτήσει ανησυχία στις Βρυξέλλες και αναταραχή στις αγορές. Ο 53χρονος καθηγητής Νομικής, Guiseppe Conte, καλείται τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση και θα μπορούσε να φέρει τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. και το Βερολίνουν στέλνουν πάντως μήνυμα διάθεσης για συνεργασία.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι.

Mε ανακούφιση αντιμετωπίζουν πάντως τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αγορές  το γεγονός ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αποφεύγεται η άμεση προσφυγή σε νέες κάλπες, οι οποίες και θα μπορούσε να βγάλει ακόμη πιο ενισχυμένες τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.  Παράλληλα θετικά αντιμετωπίζεται η επιλογή ενός φιλοευρωπαϊστή στο υπουργείο Οικονομικών.

Το πιο κρίσιμο υπουργείο αναλαμβάνει ο Giovanni Tria, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Ο Paolo Savona, στην τοποθέτηση του οποίου άσκησε βέτο ο πρόεδρος Sergio Mattarella, αναλαμβάνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μεγάλη (και σίγουρη ευχάριστη για τις Βρυξέλλες) έκπληξη είναι η επιλογή του Enco Milanezi, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Mario Monti όσο και του Enrico Letta (2011-2014). Αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η υπουργική ομάδα των 18 μελών, στην οποία συγκαταλέγονται μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας, παρότι η Λέγκα δεν έλαβε παρά μόλις το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% των Πέντε Αστέρων.

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Luigi Di Maio, έστειλε μήνυμα για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, αλλά και να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πολιτικός.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικογένειας, Ρορέντσο Φοντάνα, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του Italexit, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά η δυνατότητα τροποποίησης των υπαρχουσών συνθηκών προς όφελος των Ιταλών. «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο Matteo Salvini, νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει σκληρά για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ιταλών.

Υπουργικό συμβούλιο

 

Ο νέος πρωθυπουργός, Guiseppe Conte, -μετά την ορκωμοσία- μετέβη στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού θώκου.

Στη συνέχεια, μάλιστα, θα λάβει χώρα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας