Έκπληξη! Η δυσαρέσκεια πήγε, κυρίως, "αριστερά" στις Ολλανδικές εκλογές. 1ος με πτώση ο Rutte, μικρή άνοδος Wilders

6132
Rutte

Ενώ προεκλογικά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν θόρυβο με την υποψηφιότητα και την άνοδο του ακροδεξιού Geert Wilders , η έκπληξη από τις Ολλανδικές κάλπες ήταν αριστερόστροφη.
Η ”Πράσινη Αριστερά” (Green Links) της Ολλανδίας γνώρισε αλματώδη αύξηση, πολύ μεγαλύτερη από όλα τα κόμματα, και από 4 έδρες ανήλθε σε 14 έδρες.
To Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), επίσης, το οποίο κινείται αριστερότερα του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvDA), το οποίο αντιπροσωπεύει την Ολλανδική Σοσιαλδημοκρατία, η οποία καταποντίστηκε, συγκέντρωσε, επίσης, 14 έδρες, με απώλεια μόνο μια έδρα.
Συνολικά, αν μπορούμε να κάνουμε άθροιση των δυο παραπάνω κόμματων, συγκεντρώνουν 28 έδρες, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.
Φυσικά, τόσο η Πράσινη Αριστερά όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχουν τέτοιες ριζοσπαστικές ανατρεπτικές θέσεις, ιδιαίτερα στα θέματα ευρωζώνης και ΕΕ, τις οποίες απαιτούν οι περιστάσεις. Ωστόσο, οι πολίτες που τα ψήφισαν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να στείλουν μηνύματα από αριστερή σκοπιά.
Η υπόθεση μιας πραγματικής, σύγχρονης και αξιόπιστης ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι το μεγάλο ζητούμενο όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Mark Rutte (VV) από το Λαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα ήρθε πρώτος με 33 έδρες, αν και με μεγάλες απώλειες.
H επικράτηση Rutte μπορεί να δίνει ανάσα στο σύστημα, ωστόσο η νίκη του θα πρέπει να θεωρηθεί εύθραυστη, πολύ περισσότερο που στηρίχθηκε σε μια ακροδεξιά διολίσθηση των θέσεων του.
Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας του Geert Wilders σημείωσε μια άνοδο μόνο 5 εδρών και ήρθε δεύτερο.
Παρά την μικρή του ενίσχυση δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου ο ρόλος του, πολύ περισσότερο που επηρεάζει αρνητικότατα το σύνολο όχι μόνο της Ολλανδικής πολιτικής ζωής αλλά της Ευρωπαϊκής.
Η κατάρρευση και βαρύτατη ήττα του Εργατικού Κόμματος (παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία) του Jeron Dijsselbloem έδωσε μεγάλη χαρά σε όλο τον ελληνικό λαό.

Κ.Μ

Την πρώτη θέση στις Ολλανδικές εκλογές κερδίζει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) του πρωθυπουργού Mark Rutte  με 33 έδρες στη Βουλή των 150 εδρών.
Ττη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders με 20 έδρες (συν πέντε συγκριτικά με τις εκλογές του 2012), όπως και άλλα δύο κόμματα όμως, (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα – CDA και η έκπληξη των εκλογών το φιλελεύθερο D66). Το ακροδεξιό κόμμα του Wilders συγκεντρώνει σαφώς χαμηλότερα του αναμενομένου ποσοστά σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αφού εμφανιζόταν να διεκδικεί και τη νίκη.
Mεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι (GroenLinks) με 10 παραπάνω έδρες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.
Πανωλεθρία υπέστη το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του νυν υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Jeron Dijsselbloem που καταλαμβάνει μόνο εννέα έδρες, χάνοντας 29 (38 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Ο κ. Dijsselbloem κινδυνεύει να μην είναι καν βουλευτής.
Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες έφτασε στο 82%, η υψηλότερη από το 1986. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων IPSOS 34% των εκλογέων του VVD δήλωσε ότι η κρίση με την Τουρκία διαδραμάτισε ρόλο στο να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα, ωστόσο 81% επέλεξε να ψηφίσει τον Ρούτε λόγω των θετικών επιδόσεων της οικονομίας.
Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα για το 2017 όπως διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή με καταμετρημένο το 94% των ψήφων.

VVDMark Rutte Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 33 έδρες (41 έδρες το 2012)

PVV– Geert Wilders Κόμμα για την Ελευθερία: 20 έδρες (15 έδρες το 2012)

CDA – Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες (13 έδρες το 2012)

D66– Δημοκράτες 66: 19 έδρες (12 έδρες το 2012)

GL– Πράσινοι Αριστεροί: 14 έδρες (4 έδρες το 2012)

SP– Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14 έδρες (15 έδρες το 2012)

PvdA– Dijsselbloem Εργατικό Κόμμα: 9 έδρες (38 έδρες το 2012)

CU– Χριστιανική Ενωση 5 έδρες (5 έδρες το 2012)

PvdD Κόμμα για τα Ζώα 5 έδρες (2 έδρες το 2012)

50PLUS 4 έδρες  (2 έδρες το 2012)

Denk 3 έδρες (0 έδρες το 2012)

SGP-Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα 3 έδρες (3 έδρες το 2012)

FvD 2 έδρες (0 έδρες το 2012)

dutchelections2017a
dutchelections2017b

και τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2012

dutchelections2012

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας