Φορολογικές ελαφρύνσεις: Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

1016
πανδημίας

 

Η επικοινωνιακή ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να ξεπερνά και αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα, παρότι η τελευταία μας είχε καταπλήξει αλλά φαίνεται ότι στα επικοινωνιακά τερτίπια δεν υπάρχει όριο.

Ο κ. Μητσοτάκης και στις προγραμματικές δηλώσεις του αλλά και με το παρόν νομοσχέδιο, που αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις παρουσιάζεται ως ο πρωθυπουργός εκείνος που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προς τον ελληνικό λαό άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά όμως είχε υποσχεθεί μείωση της φορολογίας κυρίως για τις μεγάλες εταιρείες και τις επιχειρήσεις και δευτερευόντως για τα φυσικά πρόσωπα.

Με τις προγραμματικές του δηλώσεις επίσης έχει δεσμευτεί και για μείωση των φορολογικών συντελεστών  για εισοδήματα μέχρι 10.000€, το παρόν νομοσχέδια όμως αναφέρεται στην μείωση μόνο του ΕΝΦΙΑ και στις 120 δόσεις. Θα δούμε τους επόμενους μήνες κατά πόσον θα υλοποιηθούν συνολικά οι δεσμεύσεις του και κυρίως εάν η υλοποίηση τους θα έχει ως συνεπεία και τη λήψη αντιμέτρων με δεδομένο ότι τα μνημονιακά δημοσιονομικά πλαίσια είναι πολύ ασφυκτικά.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μείωση κατά 30% για τους ιδιοκτήτες, που η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ (η ίδια μείωση προβλεπόταν και με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ)

  • 27% για ακίνητη περιουσία από 60.000 έως 70.000 ευρώ
  • 25% για όσους κατέχουν ακίνητα 70.000 εις 80.000 ευρύ
  • 20% για τους ιδιοκτήτες αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ
  • 10 % για τους φορολογούμενους πους έχουν στην κατοχή τους περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η διάταξη αυτή σίγουρα περιλαμβάνει περισσότερους ιδιοκτήτες απ’ ότι είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι η δική του ρύθμιση για μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσιών.

Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 260.000.000€ για το 2019, επομένως το όφελος από την ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας η οποία περιλαμβάνει ακόμα και ιδιοκτήτες άνω του 1.000.000 ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το ερώτημα είναι: Βγαίνει ο λογαριασμός και αν δεν βγαίνει συνολικά ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να ψηφίσει την  ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας γιατί είναι βελτιωτική σε σχέση με τη δική του. Το θέμα είναι όλες αυτές οι ρυθμίσεις λύνουν το πρόβλημα της φορολογίας για τους πολίτες με μεσαία και κατώτερα εισοδήματα;

Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες με χρέη στην εφορία είναι περίπου 3.900.000 (3.842.108 ΑΦΜ). Ήδη όμως στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος και τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, άρα ο αριθμός μπορεί (και μάλλον είναι βέβαιο) να αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Μάιο οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσε να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ήταν 1.850.268 και από αυτούς οι 1.211.542 έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν και δεν έχουν να πληρώσουν. Ποιό θα είναι το όφελος για αυτούς από αυτές τις μικρές μειώσεις ΕΝΦΙΑ;

Μάλλον κανένα.

Μάλιστα εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατία δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε όλους σε βάθος διετίας, δηλαδή και αυτός που έχει περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ και αυτός που έχει άνω του 1.000.000€ θα έχει την ίδια μείωση η  οποία στον ένα μεταφράζεται σε κάποιες δεκάδες ευρώ και στον άλλον σε κάποιες χιλιάδες!

Το λογικό και κοινωνικά δίκαιο θα ήταν οι ιδιοκτήτες μικρών περιουσιών να μην πληρώνουν τίποτα και να επιβαρύνονται φορολογικά οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών. Το αντίθετο είναι απολύτως μια ταξική επιλογή, την οποία όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενστερνίζεται απόλυτα. Έχει ξεχαστεί εντελώς και από την Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από όλα τα μνημονιακά κόμματα ότι ο ΕΝΦΙΑ  είναι ένας νόμος ο όποιος είχε επιβληθεί κατά την διάρκεια της κρίσης και όμως φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για πάντα. Τον διατηρούν και αυτοί που τον κατήγγειλαν και επιδιώκουν με επικοινωνιακά τρικ να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να μιλήσουν για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Για κάποιον με μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορεί, να πληρώσει τους φόρους του, να του μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ κατά 60 ευρώ (γιατί τόσο είναι για περιουσία μέχρι 60.000) ακούγεται τελείως αστείο.

Η μόνη πρόταση είναι :

  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ)
  • φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου
  • φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη

Η δημιουργία κλίματος για φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο δεν κρύβει την αλήθεια την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός, πολύ περισσότερο αν συνδυαστούν με τη λήψη αντιμέτρων, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου κλπ.

Τελικά το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού!

*Η Δέσποινα Σπανού είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας