Η PQH πωλεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων 17 υπό εκκαθάριση τραπεζών

1642
καζίνο

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις που θα βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά, ετοιμάζει η PQH,  στοχεύοντας σε σχεδόν ολικόξεκαθάρισμα” των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 9 δισ. ευρώ, των 17 υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ύψους 4,5 – 5 δισ. ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από δάνεια στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα και φέρει την επωνυμία “Αριάδνη“.

Η οριστικοποίηση της περιμέτρου του εν λόγω χαρτοφυλακίου που θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο “πακέτο” μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά, αλλά και το πρώτο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs που θα βγάλει προς πώληση η PHQ, αναμένει την έγκριση της ΤτΕ. Στόχος είναι η πώλησή του μέχρι τα τέλη του έτους.

Η πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θα ακολουθήσει την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs από την PQH, αυτήν του χαρτοφυλακίου “Αίολος” που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά, από πιστωτικές κάρτες και μικρά επιχειρηματικά. Το χαρτοφυλάκιο αφορά περίπου 175.000 δανειολήπτες, 220.000 δανειακές συμβάσεις και 230.000 δάνεια, συνολικής έκθεσης 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι η κύρια απαίτηση (με στοιχεία 30/6/2018).

Τα δάνεια του “Αίολος” προέρχονται από χαρτοφυλάκια υπό εκκαθάριση τραπεζών που βρίσκονται υπό την διαχείριση της PQH από τον Απρίλιο του 2016 και συγκεκριμένα από τις πρώην: Αγροτική Τράπεζα (με το μεγαλύτερο μερίδιο στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, First Business Bank (FBB), Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσων, Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

Η PQH είχε ορίσει ως ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο την 23η Αυγούστου, ωστόσο προχθές αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για τις 3 Σεπτεμβρίου.

Με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων (VDR) για την παροχή πληροφοριών σχετικών με το χαρτοφυλάκιο “Αίολος“. Σε δεύτερη φάση, η PQH θα προκρίνει, με βάση το τίμημα, τους ενδιαφερόμενους που θα κληθούν για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εν όψει της εισόδου της PQH στην “επιθετική” διαχείριση NPLs με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της εταιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η PQH δεν θα δημοσιοποιεί πλέον το reserve price, δηλαδή την χαμηλότερη αποδεκτή τιμή για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης δεν θα ανακοινώνει και τους bidders (πλειοδότες) στις διαδικασίες πωλήσεων των στοιχείων αυτών. Θα ακολουθεί, επομένως, μία κλειστή διαδικασία πωλήσεων, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει τις δύο καλύτερες προσφορές από τις πέντε καλύτερες των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν.

Οι αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό υπαγορεύθηκαν από το προηγούμενο της πρώτης απόπειρας πώλησης χαρτοφυλακίου από την PQH, το φθινόπωρο του 2017, η οποία όμως κατέληξε άδοξα. Επρόκειτο για πώληση χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), που αφορούσαν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία εκποίησης θα διεξαγόταν σε δύο φάσεις (εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεσμευτικών προσφορών), αλλά φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του reserve price, λειτούργησε εις βάρος της θετικής έκβασης του εγχειρήματος, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε.

Η PQH θα προκαλέσει εκρηκτικό οικονομικοκοινωνικό πρόβλημα. Αναγκαία η αντίδραση των δανειοληπτών

Οι κινήσεις της PQH με την εκχώρηση των χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων και μη δανείων που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα σε ξένα κερδοσκοπικά Funds, τα οποία θα κινηθούν με ανελέητο τρόπο σε βάρος των δανειοληπτών, πρόκειται να προκαλέσουν εκρηκτικό οικονομικοκοινωνικό πρόβλημα στην χώρα και ειδικότερα να προκαλέσουν, εξ’ αιτίας των δανείων Συνεταιριστικών τραπεζών, διαλυτικά κοινωνικά προβλήματα σε σειρά τοπικές κοινωνίες, όπως των Δωδεκανήσων, της Αχαΐας, της Εύβοιας, της Λέσβου κλπ

Πολιτικοί κύκλοι σημείωναν στην Iskra ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται να υπάρξει άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά, η πιο δυνατή σθεναρή και ενωμένη αντίδραση των κατά τόπους δανειοληπτών, ώστε να γλυτώσουν από τα αρπακτικά νύχια των Funds και να διασφαλίσουν κούρεμα και ρυθμίσεις για τα δάνεια τους με κοινωνικά κριτήρια και ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας