Φινλανδία: Οριακή νίκη σοσιαλδημοκρατών – άνοδος Ακροδεξιάς

1391
φινλανδία

Οριακή νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 14 Απριλίου, πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Φινλανδία, ενώ η κεντροδεξιά συμπολίτευση υπέστη ήττα, καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της στράφηκε προς την άκρα Δεξιά. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, οι σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων.

Το συγκυβερνών Κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.

Με τις πολιτικές δυνάμεις στο επόμενο κοινοβούλιο κατακερματισμένες και τις βαθιές διαφορές μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες. Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών.

Ο 56χρονος ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Άντι Ρίνε, πρώην συνδικαλιστής, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία (…) το SPD είναι το κόμμα του πρωθυπουργού», είπε ο Ρίνε στους υποστηρικτές και τα μέλη του κόμματός του που πανηγύριζαν την οριακή νίκη του στο κέντρο του Ελσίνκι.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες, οι εκλογές στη Φινλανδία παρακολουθούνταν στενά στις Βρυξέλλες.

Αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Φινλανδών, έχουν ανακοινώσει ότι θα σχηματίσουν νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με σκοπό να επηρεάσουν το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο ηγέτης της φινλανδικής άκρας δεξιάς Γιούσι Χάλα-άχο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2017, παρότι είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για τοποθετήσεις του το 2012, όταν συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές, αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Φινλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 ψήφους. Ο Ρίνε έλαβε περίπου 12.000.

«Δεν θα μπορούσα να περιμένω ένα αποτέλεσμα σαν αυτό, κανένας δεν το περίμενε», είπε ο Χάλα-άχο στους υποστηρικτές του.

Από την πλευρά του, ο Ρίνε δήλωσε ότι «θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του φινλανδικού λαού (…) σε συνεργασία με άλλα κόμματα», τοποθετούμενος σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Το κόμμα είχε έλθει πρώτο για τελευταία φορά στις βουλευτικές εκλογές του 1999 και ο Πάαβο Λίπονεν είχε ηγηθεί μιας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς ως το 2003. Έκτοτε οι σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν σε πολλές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να αναλάβουν τα ηνία.

Οι σοσιαλδημοκράτες οφείλουν την επιτυχία τους κυρίως στην εκστρατεία εναντίον της πολιτικής λιτότητας της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας.

Ποσοστό περίπου 10% πήρε η Αριστερά και αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των Πράσινων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας