Τριανταφυλλίδης: Το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε έναν μήνα στα φαρμακεία

828
Το φάρμακο των μονοκλωνικών
O ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον ΕΟΦ.

Για το πόσο σημαντική είναι η έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον ΕΟΦ μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα φάρμακο με θεαματικά αποτελέσματα και σε έναν μήνα θα είναι ακόμη και στα ελληνικά φαρμακεία.

«Ξέραμε μέχρι τώρα ότι η ρεμδεσιβίρη χορηγείται από τους Έλληνες γιατρούς στους ασθενείς. Η βελτίωση όμως που κάνει είναι ότι αντί να μείνει κάποιος 15 ημέρες, μένει εννιά ημέρες σε ΜΕΘ. Αλλά η ρεμδεσιβίρη –που χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας– μειώνει και τη θνησιμότητα σε ποσοστό 30%», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τα αντισώματα σημείωσε πως γιατροί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απέδειξαν ότι τα αντισώματα διαρκούν οκτώ μήνες, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς η πρακτική με την οποία αντιμετωπίζει κάποιος την ασθένεια.

«Όλα αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι έχουμε επιπλέον όπλα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην θεραπεία της ασθένειας COVID», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις, σημείωσε πως ήταν γνωστό ότι η βρετανική παραλλαγή έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα στελέχη, γιατί από τις 17 μεταλλάξεις που φέρει, μία από αυτές προσφέρει στον ιό μεγαλύτερη συγγένεια να συνδέεται με τα κύτταρά μας.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο που διαπιστώθηκε μόλις πριν από δυο τρεις μέρες είναι ότι εάν κάποιος μολυνθεί με ένα συμβατικό στέλεχος, αντιμετωπίζεται ο ιός από τον οργανισμό μας σε οκτώ ημέρες, ενώ το βρετανικό στέλεχος θέλει 13 ημέρες.

«Για τη θνητότητα υπάρχουν δύο απόψεις: ότι το στέλεχος είναι πραγματικά πιο θανατογόνο, ενώ η άλλη άποψη λέει ότι είναι πιο μεταδοτικό, εισάγονται περισσότεροι στα νοσοκομεία και τελικά έχουμε περισσότερους θανάτους. Ανεξάρτητα από το ποιες από αυτές τις δύο απόψεις είναι πιο σωστή, αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι είναι κατά 30% πιο θανατογόνο», είπε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο.

Ο καθηγητής, τέλος, συστήνει αποφυγή, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, πολυσύχναστων ανοιχτών και κλειστών χώρων και επιτάχυνση του εμβολιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας