Τουρκία: Νέες απειλές κατά Κύπρου για ΑΟΖ και έρευνες “Πορθητή”

904
αιγιαλίτιδας

Νέες νέες απειλές εκτόξευσε η Τουρκία κατά της Κύπρου, με αφορμή την ενεργοποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πληρώματος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πορθητής» (Fatih), που πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ενεργοποίηση του εντάλματος είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το πλοίο τα μέλη του πληρώματος και οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, αφού υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο καθώς δεν έχουν καθοριστεί τα θαλάσσια σύνορα, αναφέρει πως η Άγκυρα θα «δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (σ.σ εταιρεία Τουρκικών Πετρέλαιων). Άν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση».

«Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας», ξεκαθαρίζει ο Χαμί Ακσόισημειώνοντας ότι: «Η Τουρκία και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες και γεωτρήσεις της όπως τις σχεδιάζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας