Τα νέα 13 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης -Τα «πάνω – κάτω» στους φόρους εισοδήματος

2220
προαπαιτούμενα

Και όποιος νομίζει ότι το 2018 δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα «πλανάται πλάνην οικτράν»…
Το συμπληρωματικό Μνημόνιο (τεχνική συμφωνία) που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές (4 Δεκεμβρίου του 2017) προβλέπει πληθώρα νέων παρεμβάσεων στους φόρους εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ. Προβλέπει νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και την επιβολή αυξημένων τόκων σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικέ τους δηλώσεις.
Στον ίδιο λογαριασμό με τα 82 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο περιλαμβάνεται και η δέσμευση του οικονομικού επιτελείου έναντι των δανειστών που δεν υπάρξουν άλλες νέες χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Αντίθετα, από την Πρωτοχρονιά σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους οφειλέτες με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή. Μάλιστα από το 2018 πέραν αυτών που γίνονται για χρέη προς τις τράπεζες καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία.
Αλλαγές και θα υπάρξουν και στην νομοθεσία για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ενώ έως τον Μάρτιο θα πρέπει οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να έχουν ευθυγραμμιστεί με τις εμπορικές. Διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την διεύρυνση της βάσης επιβολής του συγκεκριμένου φόρου μέσω περιορισμού των απαλλαγών από την εφαρμογή του.
Τον Μάιο του 2018 θα μάθουμε αν η νέα μείωση στο αφορολόγητο ποσό ενεργοποιηθεί νωρίτερα από το 2019 μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις εφόσον το ΔΝΤ κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.
Ήδη, το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του.
Αναλυτικότερα όμως ο κατάλογος με τα νέα μέτρα – προαπαιτούμενα του 2018 έχει ως εξής:
1.Αναθεώρηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ώστε να προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντοπίζονται κατά τους φορολογικούς ελέγχους.
2.Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ.
Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ και εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.
3.Επανεξέταση και τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να συμπεριλάβουν και τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
4.Επανεξέταση των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και τις φορολογικές απαλλαγές, εξαλείφοντας τις διατάξεις που θεωρούνται αναποτελεσματικές ή άδικες.
Έως τον Μάρτιο του 2018:
5. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Οι αναπροσαρμογές των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.
6. Νομοθεσία για την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αν κριθεί αναγκαίο προκειμένου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να προκύψει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2018.
7.Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8.Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.
9.Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.
10.Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
11.Τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Έως τον Απρίλιο του 2018:
12.Επανεξέταση του φόρου επί των κερδών από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και προώθηση νομοθετικών αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο έως τον Μάιο του 2018.
Έως τον Μάιο του 2018:
13. Επανεξέταση των διατάξεων για τα τέλη χαρτοσήμου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή τους.
Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας