Συνταξιούχοι: Περικοπές και χαράτσια δίχως τέλος από το Φθινόπωρο

795
αποκλειστικό

Περικοπές και χαράτσια χωρίς τέλος για συνταξιούχους και επαγγελματίες επιφυλάσσουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους πιστωτές με τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή με το ανομολόγητο απ’ αυτή 4ο μνημόνιο.

Πρόκειται για μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το ερχόμενο φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τις περικοπές των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Θα συνεχισθούν από την 1-1- 2018 με τη νέα αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα υπολογίζονται πλέον σε φορολογητέο εισόδημα τους το προηγούμενο έτος συμπεριλαμβανομένων σε αυτό και των ασφαλιστικών εισφορών. Θα κλιμακωθούν στις αρχές του 2019 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, μαζί με το οριστικό τέλος του ΕΚΑΣ.

Στο σύνολό τους τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα πλήξουν 2.240.000 εκατομμύρια συνταξιούχους και επαγγελματίες και αφορούν τη δέσμη μέτρων λιτότητας που ψήφισε προκαταβολικά η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις – όπως αυτές αποτυπώνονται στον νέο νόμο 4472/17 – το σύνολο των νέων περικοπών και παρεμβάσεων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανέλθει το 2019 στα 2,6 δισ. ευρώ, το 2020 στα 2,7 δισ. ευρώ και το 2021 στα 2,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, καταργείται στους ήδη συνταξιούχους από 1/1/2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%. Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνει σήμερα.

Για όλο το 2018 θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη και την προσωπική διαφορά που καταργείται από την 1/1/2019. Όσοι/ες έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%. Όσοι/ες έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.

Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται ότι θα κυμαίνονται από 45 μέχρι 360 ευρώ τον μήνα. Οι μεγάλοι χαμένοι, που θα μετρήσουν απώλειες τουλάχιστον από δύο οδούς, δηλαδή από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά της κύριας και επικουρικής σύνταξης, υπολογίζονται σε περίπου 650.000.

Για πολλούς από αυτούς – περίπου τους μισούς – οι απώλειες δεν αποκλείεται να υπερβούν το 18% και να αγγίξουν κατά περιπτώσεις το 25%. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ακόμη και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μικρότερη από 18%, οι περικοπές μπορεί να ξεπεράσουν το 20% με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Αναλυτικά, περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι πλήττονται από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μόνη λύση για τους συνταξιούχους είναι η συνέχιση από το φθινόπωρο των μαζικών και ενωτικών αγώνων τους και ο συντονισμός τους με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες. Με απόγνωση και μοιρολόγια δεν ανατρέπονται οι μνημονιακές πολιτικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας