Στρατιωτική παρέμβαση κατά του νεοφασίστα Μπολσονάρου-Παραπέμπεται στη Χάγη

1534
στρατιωτική

Την ανάληψη της εξουσίας από έναν επιχειρησιακό (λειτουργικό) πρόεδρο στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, μεταδίδουν λατινομερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Αργεντινό δημοσιογράφο Horacio Verbitsky, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο Radio El Destape, η κρίση του κορονοϊού και ο λανθασμένος τρόπος διαχείρισής της από τον νεοφασίστα πρόεδρο Μπολσονάρου, τον οδηγεί στην απώλεια της εξουσίας. Δεν μιλούν για πραξικόπημα από τον στρατό, αλλά λόγω της αγανάκτησης του λαού της Βραζιλίας, ο πρόεδρος θα χάσει κάποιες από τις αρμοδιότητές του.

Όμως, το γεγονός ότι τη θέση του θα πάρει αξιωματικός, με απόφαση του βραζιλιάνικου στρατού, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και η εξουσία του Μπολσονάρου τρίζει επικίνδυνα.

Αργεντίνικα μέσα αναφέρουν ότι επιχειρησιακός πρόεδρος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, αναλαμβάνει ο Walter Braga Netto, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις ενοχλήθηκαν από την ανεύθυνη στάση του Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε να έχει λάβει για τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός είναι αυτός που στήριξε όλο αυτόν τον καιρό τον λαϊκιστή πρόεδρο.

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές στη Βραζιλία που αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρου δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Το ραδιόφωνο Radio El Destape αναφέρει ότι το βραζιλιάνικο κόμμα ζήτησε να μη λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του προέδρου και ότι πλέον υπεύθυνος για τη χώρα είναι ο Neto.

Η στρατιωτική ιστοσελίδα defesanet.com.br, που θεωρείται η πιο σημαντική με ειδήσεις στους τομείς της άμυνας, της στρατηγικής, των πληροφοριών και της ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Braga Neto θα είναι έχει την ευθύνη για τη διεύθυνση και τη συγκέντρωση όλων των κυβερνητικών αρχών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση διαρκεί λόγω του Covid-19.

Είπε ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή από τον Μπολσονάρου και την πολιτική του ομάδα και δημοσιεύθηκε σε διάφορες πύλες.

Η δημοσίευση της στρατιωτικής σελίδας εξηγεί ότι «η νέα άτυπη αποστολή» προέκυψε από μια «συμφωνία κυρίων» στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και στρατιωτικοί διοικητές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι «για πολλούς, η αποστολή του Braga Netto δεν είναι παρά μια παρέμβαση ή στρατιωτική χούντα συντονισμένη από την κυβέρνηση».

Ουσιαστικά, μιλάμε όχι για ένα παραδοσιακού τύπου πραξικόπημα, αλλά για ένα «βελούδινο» πραξικόπημα από τον στρατό με την ανοχή του ανήμπορου να αντιδράσει Μπολσονάρου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι προ ολίγων ημερών ο Μπολσονάρου δεν είχε λάβει καμιά απόφαση για μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Κατόπιν πιέσεων από την κοινή γνώμη, κι ενώ σε όλο τον κόσμο πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες, αναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα.

Καταγγελία στη Χάγη

Την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Βραζιλιάνικη Ένωση Δικαστών για τη Δημοκρατία (ABJD) υπέβαλε καταγγελία κατά του Προέδρου Μπολσονάρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Ολλανδίας.

Στην καταγγελία, ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, ενθαρρύνοντας δράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Από το ξέσπασμα του Covid-19, ο Μπολσονάρου είχε υποβαθμίσει τη θνησιμότητα της ασθένειας και επέκρινε την απομόνωση που συνιστά το υπουργείο Υγείας.

Η καταγγελία υπενθυμίζει μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία εκτιμά ότι μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 1,1 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που θα χτυπηθούν από τον ιό.

Το Σάββατο ο Μπολσονάρου κάλεσε τον κόσμο σε… εθνική προσευχή προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Μάλιστα, μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ο ίδιος και διάφοροι πάστορες ζητούν από τον πληθυσμό να κάνει νηστεία για μία ημέρα.

Στην ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε η φωνή ενός αφηγητή αναγγέλλει ότι «οι μεγαλύτεροι ευαγγελικοί ηγέτες σ’ αυτή τη χώρα ανταποκρίθηκαν στην ιερή διακήρυξη του ανώτατου αρχηγού του έθνους».

Σύμφωνα με το βίντεο, ο Μπολσόναρου κάλεσε «τον στρατό του Χριστού για τη μεγαλύτερη εκστρατεία νηστείας και προσευχής που είδε ποτέ στη χώρα». Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευαγγελικών εκκλησιών στη Βραζιλία, όπως ο Valdemiro Santiago, ο RR Soares, ο Bispo Rodovalho και ο Edir Macedo, εμφανίζονται στο βίντεο.

Στο τέλος, ο αφηγητής δηλώνει ότι αυτή την Κυριακή η «εκκλησία του Χριστού στη γη θα φωνάξει και η κόλαση θα εκραγεί».

Όπως φαίνεται, ανέλαβε ο στρατός της Βραζιλίας κι όχι ο στρατός του Χριστού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας