Σουηδία: Αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna

707
Σουηδία: Αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου

Η αρχή της Σουηδίας συστήνει το εμβόλιο της Pfizer, ίδιας τεχνολογίας, για τις ηλικίες κάτω των 30 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό

Οι ρυθμιστικές αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της Moderna ενάντια στον κορωνοϊό για πολίτες ηλικίας 30 ετών και κάτω, έπειτα από ανησυχία για πιθανές παρενέργειες.
Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας αναφέρθηκαν σε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οιδήματος στην καρδιά, όπως μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.
Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας έπεσαν κατά 4,2% στην αγορά της Νέας Υόρκης.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και ενεργούμε γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού είναι συνεχώς όσο πιο ασφαλείς γίνεται, ενώ παρέχουν προστασία» δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Tengel, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η σύνδεση είναι ιδιαίτερα σαφής όσον αφορά το εμβόλιο Spikevax της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση» ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters η αρμόδια αρχή Υγείας της Σουηδίας.
Η Σουηδία παγώνει τη χρήση του σε άτομα που γεννήθηκαν το 1991 και μετά –δηλαδή τους κάτω των 30 ετών- ενώ η Δανία για τα άτομα κάτω των 18.
«Τόσο η μυοκαρδίτιδα όσο και η περικαρδίτιδα συχνά υποχωρούν μόνα τους, χωρίς να προκαλούν διαρκή προβλήματα, αλλά τα ύποπτα συμπτώματα πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό σε … κέντρο υγείας ή επείγον», ανέφερε η υπηρεσία.
Αλλά σημείωσε ότι «μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία και παρακολούθηση στο νοσοκομείο σε ορισμένες περιπτώσεις».
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα… υπάρχει υποψία αυξημένου κινδύνου φλεγμονής της καρδιάς, όταν εμβολιάζεται κάποιος με Moderna» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Υγείας της Δανίας.

Συστήνεται το Pfizer για νέους στη Σουηδία

Ως εκ τούτου, η αρχή της Σουηδίας συστήνει το εμβόλιο της Pfizer, ίδιας τεχνολογίας, για τις ηλικίες κάτω των 30 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως η αναστολή θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου.
«Πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με μια πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna, δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός» συμπλήρωσε ο Tengel. «Όμως είναι καλό να γνωρίζουν τα συμπτώματα που θα πρέπει να τους “σημάνουν συναγερμό”».
Η Νορβηγία επίσης προτείνει το συγκεκριμένο εμβόλιο για τους ανηλίκους και το επανέλαβε την Τετάρτη 6/10, υπογραμμίζοντας ότι οι σπάνιες παρενέργειες θα μπορούσαν να συμβούν ιδιαίτερα σε αγόρια και νέους άνδρες, και κυρίως μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Ενας Φινλανδός αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι η Φινλανδία αναμένεται να δημοσιεύσει μια απόφαση την Πέμπτη 7/10.

Σταθεροποιείται η επιδημιολογική εικόνα στην Σουηδία

Με πληθυσμό 13,9 εκατομμύρια κατοίκων, η Σουηδία βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην έναρξη της πανδημίας, καθώς κατέγραψε ραγδαία άνοδο θανάτων από τον κορωνοϊό.
Σήμερα ωστόσο, φαίνεται πως οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία, με τη χώρα να 1.459 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (η χώρα μας βρίσκεται 6 θέση χαμηλότερα στην Ευρώπη με 1.447 θανάτους ανά εκατομμύριο).
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Σουηδία ανέρχεται σήμερα στο 64.2% του συνολικού πληθυσμού. Στα τέλη του Σεπτέμβρη άλλωστε, ήρθησαν και οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό στη χώρα.
Τον Ιούλιο του 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο κύριος ρυθμιστής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέστησε την έγκριση του εμβολίου COVIDa-19 της Moderna για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας