Σουδάν: Συμφωνία για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

684
σουδάν

Σε συμφωνία για το σχήμα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση την περίοδο πολιτικής μετάβασης κατέληξαν οι στρατηγοί που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν και η ηγεσία του κινήματος διαμαρτυρίας, όπως ανακοίνωσε ο ένας από τους μεσολαβητές.

 

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου, και η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν, «κατέληξαν σε συμφωνία» και θα είναι «εναλλασσόμενη» η προεδρία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επιβλέψει την περίπου τριετή περίοδο πολιτικής μετάβασης, δήλωσε στον Τύπο ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης Μοχάμεντ Ελ Χάσεν.

«Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία» για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης «με μια εναλλαγή» στην ηγεσία της «μεταξύ των στρατιωτικών πολιτών, για μια περίοδο τριών ετών ή για λίγο περισσότερο» καιρό, είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυτόν. Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησαν οι μεσολαβητές της Αφρικανικής Ένωσης και της Αιθιοπίας, αρχικά θα τεθεί επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης ένας στρατιωτικός για 18 μήνες και κατόπιν θα τον διαδεχθεί ένας πολίτης για το υπόλοιπο διάστημα της μεταβατικής περιόδου.

Χάρη στη μεσολάβηση της Αντίς Αμπέμπα και της Αφρικανικής Ένωσης, οι δύο πλευρές ξανάρχισαν προχθές Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις τους για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, που είχαν σκοντάψει στο ποιος θα αναλάμβανε την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η επανέναρξη των συνομιλιών έγινε με φόντο την αιματηρή πολυαίμακτη διάλυση την 3η Ιουνίου της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και προκλήθηκε διεθνής κατακραυγή.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να διενεργηθεί «σχολαστική, διαφανής, εθνική και ανεξάρτητη έρευνα, για τα ατυχή βίαια επεισόδια που βίωσε η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ ελ Χάσεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ως και σήμερα, το κίνημα ζητούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα για τη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας, πράγμα που οι στρατηγοί απέρριπταν, αντιτείνοντας ότι ίδρυσαν στρατιωτική επιτροπή έρευνας.

Η συμφωνία κλείστηκε λίγες ημέρες αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο το Σουδάν, παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και τη διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για να απαιτήσουν από τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από άλλοι 180 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Κυριακής, σύμφωνα με τις αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας