Σκόπια: Μεγάλη διαδήλωση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

591
σκόπια

Χιλιάδες κάτοικοι των Σκοπίων πραγματοποίησαν χθες βράδυ πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για την ιδιαίτερα αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία κατατάσσει την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας σε μία από τις μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους ζήτησαν από τις Αρχές τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι 3.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία τους.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία νέων και μαθητών των Σκοπίων στη διαδήλωση, αρκετοί από τους οποίους απείχαν χθες από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανησυχητική μόλυνση στην πόλη.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, η οποία τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων P10 σε αρκετές περιοχές των Σκοπίων ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια) και σε συνδυασμό με την ομίχλη που επικράτησε, η μόλυνση του αέρα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στα Σκόπια αποδίδονται σε συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών και για τη χειμερινή περίοδο: από τη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση στα σπίτια μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί, η οποία δεν βοηθά να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκονται σε οροπέδιο, γεγονός που εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας