Νέο «όχι» Μόσχας για «διαβατήρια εμβολιασμού»: «Θα παραβιάσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα»

627
Μόσχας για «διαβατήρια εμβολιασμού»:

Ξεκάθαρα αντίθετη με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η Μόσχα, καθώς, όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα δημιουργήσουν ανισότητες. 

Τον προβληματισμό του για την επιβεβλημένη χρήση των διαβατηρίων εμβολιασμού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς, όπως είπε «ούτε ο ΠΟΥ έχει δώσει μια τελική γνώμη επί του θέματος, και φαίνεται να υιοθετεί μια μετριοπαθή και συγκρατημένη προσέγγιση».

Όπως είπε ο παλαίμαχος διπλωμάτης, σε συνέντευξη του σε κινέζους δημοσιογράφους, η χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού για τον COVID για να επιτραπεί η διεθνής μετακίνηση, θα πρέπει να συζητηθεί και εξεταστεί διεξοδικά, και να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες, γιατί διαφορετικά θα καταλήξει και να αναδείξει νέες ανισότητες αλλά και να οδηγήσει σε παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης των συγκεκριμένων διαβατηρίων, αλλά από θέση ισχύος, καθώς ήδη εμβολιάζει με ταχείς ρυθμούς τον πληθυσμό της. Η πρόταση για την χρήση τους έχει κατατεθεί στη συνάντηση των G20 από τον Ζι Ζινπινγκ, και η χώρα παραμένει θερμός υποστηρικτής της.

«Όλοι προσπαθούμε να βρούμε πως θα επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία κρατών, λαών και πολιτών, σε αυτό τον καιρό που η πανδημία παραμένει μια σοβαρότατη πρόκληση για πολλές περιοχές του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε την χρήση των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολιασμού», είπε. ‘

«Βλέπουμε τα βήματα που κάνει η Κίνα και μελετάμε τόσο την κινεζική εμπειρία όσο και τις προσεγγίσεις άλλων κρατών στο θέμα, όπως το πλαίσιο της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσουμε και να εκτιμήσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψιν την αρχή του εθελοντικού εμβολιασμού και της ισονομίας, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι αποδεκτές από όλα τα κράτη. Αλλιώς, θα διαμορφώσουμε νέες διαχωριστικές γραμμές».

Ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να εμποδίσουμε τις καταστρατηγήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών, σε περίπτωση που δεν έχουν αυτό το πιστοποιητικό – που δε θέλω να το ονομάζω διαβατήριο. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ. Είναι στοιχείο της νέας διεθνούς ζωής αυτό, ένα δεδομένο της σημερινής πραγματικότητας… Η δική μας προσέγγιση [για τους Ρώσους πολίτες] λέει ότι οποιοσδήποτε εμβολιάζεται έχει το δικαίωμα να ζητήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, σε γραπτή ή ηλεκτρονική μορφή, αλλά δεν έχουμε ακόμη εγκρίνει την χρήση αυτού του πιστοποιητικού σε άλλες περιπτώσεις [πλην της εσωτερικής ενημέρωσης] και ακόμη συζητούμε όλες τις πλευρές του θέματος». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας