Ρωσία-ΗΠΑ τερμάτισαν διπλωματικές επαφές-Αποχώρησε από Μόσχα και ο Αμερικανός πρέσβης

611
Αποχώρησε από Μόσχα και ο Αμερικανός πρέσβης

Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς μετά την αποχώρηση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον, έφυγε και ο Αμερικανός πρέσβης από τη Μόσχα.

Το WarNews247 είχε αποκαλύψει εδώ και ημέρες πως “Η Μόσχα είχε ζητήσει να φύγει ο Αμερικανός πρέσβης από την χώρα όπως έκανε ο Ρώσος ομόλογος του στην Ουάσιγκτον”.

Είναι μία από τις σπάνιες φορές στην Ιστορία, που Ρωσία και ΗΠΑ δεν θα εκπροσωπούνται στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Γίνεται αντιληπτό πως η κρίση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά τις απελάσεις σε Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία και την αποχώρηση του Ρώσου πρέσβη, τώρα ήρθε και η ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη.

“Αποχωρεί ο πρέσβης των ΗΠΑ”

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για «διαβουλεύσεις» επιστρέφει ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, Τζο Σάλιβαν, εν μέσω αύξησης της έντασης στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία» δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ρεμπέκα Ρος.

“Ηπια ανάκληση του πρέσβη”

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο προέτρεψε τον Αμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Πηγές από τη Ρωσία χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια «ήπια απέλαση» του πρέσβη.

Ουσιαστικά η Μόσχα είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τον Αμερικανό πρέσβη από τη Μόσχα, όπως ακριβώς έκανε και η ίδια με το πρέσβη της στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως «με βάση τη συνθήκη του 1961 που ρυθμίζει το διπλωματικό καθεστώς μεταξύ των χωρών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για απέλαση πρέσβη και το μόνο που μπορεί να γίνει για κάποιον πρέσβη είναι θεωρηθεί persona non grata, εφόσον ο ίδιος όμως έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα».

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «απρόκλητη κλιμάκωση» της Ρωσίας, με αφορμή την επιβολή περιορισμών στη ναυσιπλοΐα πολεμικών και κρατικών σκαφών σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας

Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως «αναστέλλει» για έξι μήνες, από την 24η Απριλίου ως την 31η Οκτωβρίου, «τη διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη».

Χτες έκλεισε και τα χωρικά ύδατα σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας ενώ κήρυξε και Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας