Πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Ζιμπάμπουε

1509
ζιμπάμπουε

Κινήσεις που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα έχουν σημειωθεί από χθες στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές εκρήξεων στους δρόμους, καθώς στρατεύματα και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα κινούνται σε ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, στρατιώτες κατέλαβαν και τα κεντρικά γραφεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ζιμπάμπουε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ανταρσία του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Κωνσταντίνου Τσιβένγκα, σε μια κλιμάκωση μιας διαμάχης με τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Τα γεγονότα που ξεδιπλώνονται έρχονται μια μέρα αφότου ο επικεφαλής του στρατού  απειλούσε να παρέμβει για να τερματίσει μια εκκαθάριση στο κυβερνών κόμμα. Η εκκαθάριση που έφτασε στο αποκορύφωμά της με την αποπομπή του αντιπροέδρου και ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα, Έμερσον Μνανγκάγκβα, θεωρείται πως αποβλέπει στην απαλλαγή από τη ηγεσία που αναδείχθηκε σ’ εκείνο τον αγώνα και στη διαδοχή του Μουγκάμπε από τη σύζυγό του.
Εντούτοις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο από το 1980, όταν η Ζιμπάμπουε απελευθερώθηκε, ηγέτης της χώρας έχει ανατραπεί, ούτε έχουν υπάρξει δηλώσεις από το γραφείο του Μουγκάμπε. Ο πρεσβευτής της Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική είπε χθες ότι η κυβέρνηση στη Χαράρε ήταν “άθικτη” παρά την παρουσία στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας. “Δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι μόνο ισχυρισμοί των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης”, δήλωσε ο πρεσβευτής Ισάκ Μογιό στο Reuters, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική απάντηση, καθώς φημολογείται ότι το απόγευμα ξεσηκώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε προήδρευσε μιας εβδομαδιαίας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα χθες, Τρίτη και στη συνέχεια, το κυβερνητικό κόμμα ZANU-PF ανακοίνωσε ότι επιμένει στην “προτεραιότητα της πολιτικής έναντι των όπλων”, υπενθυμίζοντας την κλασική θέση του Μάο Τσε-τουνγκ και καταδικάζοντας την απόπειρα επιβολής στρατοκρατικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το κυβερνητικό κόμμα, ο Τσιβένγκα ακολουθεί συμπεριφορά προδοτική και ανάλογη είναι η θέση και της νεολαίας του κόμματος.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας