Πομπέο – Τσαβούσογλου: Σαν καλά «συνεταιράκια», τα βρήκαν για Κούρδους, F-35!

2379
συνεταιράκια

Σαν καλά «συνεταιράκια» τα βρήκαν οι ΗΠΑ με τη Τουρκία για την Μανμπίτζ και συμφώνησαν σε οδικό χάρτη ενεργειών, έτσι ώστε να μην εισβάλει η Τουρκία στην συριακή πόλη,όπου ο αμερικανικός Στρατός έχει δημιουργήσει έναν κλοιό, δήθεν, «ασφαλείας» για τους Κούρδους των SDF.

«Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενέκριναν τον οδικό χάρτη ενεργειών και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή αυτού», τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα σε συνέχεια μιας συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον, που διήρκεσε μία ώρα.

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία και τα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίτζ», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης «να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων και τόνισαν ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Αποδεικνύεται, τελικά, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να χαλάσουν οι πολυετείς «συμμαχικές» σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, ειδικά εντός του ΝΑΤΟ, όσο και αν η Τουρκία, για λόγους τακτικής και δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, επιχειρεί ανοίγματα και δημιουργεί «λυκοσυμμαχίες» με δυνάμεις που αντιτίθενται στην Ατλαντική Συμμαχία (Ρωσία, Ιράν κοκ).

Επίσης, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν κάποιες, πιθανόν προσωρινές, υποχωρήσεις σε κάποια ζητήματα προς την Τουρκία, υπολογίζοντας ότι αυτή, μακροπρόθεσμα, θα παραμείνει, εντέλει, πιστός τους (ίσως, μάλιστα, ο πιο πιστός, μαζί με την Ελλάδα) σύμμαχος. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι, ακόμα και ο – υποτίθεται μη φιλικός προς τη Τουρκία – Μ. Πομπέο «σφυρίζει αδιάφορα» και είναι όλο… «αγκαλιές και φιλιά» με τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς μάλιστα να του θέσει καν δημοσίως ζήτημα για τους S-400 και την συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία.

Να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί «επικύρωσαν» το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν, δείχνοντας της «κατανόησή τους στις τουρκικές ανησυχίες» και, επί της ουσίας, «πουλώντας» τους «συμμάχους» τους, υποτίθεται, Κούρδους.

Το θέμα των F-35 δεν τέθηκε καθόλου παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. Η παράδοση των αεροσκαφών θα γίνει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας