Ποινικοποιείται η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ουγγαρία

2064
αλληλεγγύη

Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της προσφοράς βοήθειας σε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα συζητιέται σήμερα, Τρίτη 5 Ιουνίου, στη Βουλή της Ουγγαρίας.

Με το σχέδιο νόμου, που προτάθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, προβλέπονται σκληρές ποινές, ακόμη και φυλάκιση σε βάρος ατόμων ή οργανώσεων που βοηθούν μετανάστες. Έτσι, ποινικοποιούνται δραστηριότητες όπως η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, η παροχή βοήθειας για τη συμπλήρωση αιτήσεων και την οργάνωση επαγγελματικών δικτύων προκειμένου να βοηθηθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και, σε περίπτωση έγκρισής του, πιθανώς να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

Από την εκλογή του Όρμπαν τον Απρίλιο, το θέμα της μετανάστευσης έχει καταλάβει κεντρική θέση στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ η αντιμεταναστευτική στάση του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από μέρους της ευρωπαϊκής όσο και της διεθνούς κοινότητας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Γερμανίας.

“Οι πολίτες της Ουγγαρίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να μετατραπεί η Ουγγαρία σε μία χώρα μεταναστών”, δήλωσε ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να ζουν με ασφάλεια και αναμένουν και υποστηρίζουν την εισαγωγή νέων κυβερνητικών μέτρων τα οποία προστατεύουν την ασφάλεια της Ουγγαρίας και αποτρέπουν την οργάνωση παράνομης μετανάστευσης”.

Η ουγγρική κυβέρνηση συνδέει την αντιμεταναστευτική πολιτική με αυτό που χαρακτηρίζει “Stop Soros”, αναφερόμενη στη δραστηριότητα του ουγγροεβραίου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Εμφανίζει, έτσι, τη βαθιά συντηρητική και εθνικιστική κατεύθυνσή της σαν έκφραση πολιτικής εθνικής ανεξαρτησίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας