Πιέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

1003
χρηματιστήριο

Να διαφυλάξει το κρίσιμο επίπεδο των 910 μονάδων προσπαθεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να μην εισέλθει σε τεχνικά μονοπάτια που θα το επαναφέρουν στη ζώνη της συσσώρευσης του τελευταίου πενταμήνου του 2019.

Συντηρούνται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με Eurobank και Εθνική στο επίκεντρο

Όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές του ΧΑ, το επίπεδο των 910 μονάδων πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί ώστε ο Γενικός Δείκτης να μην δοκιμάσει και πάλι τις 900 μονάδες. Εντούτοις, ο FTSE 25 φαίνεται ότι χάνει το επίπεδο των 2.290 μονάδων, που είναι σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Πάντως, αν και η αγορά φαινόταν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης να ακολουθεί το αρνητικό διεθνές κλίμα, οι σημαντικότερες πιέσεις τελικά δείχνουν να έρχονται από τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα μεγάλα πακέτα που διακινήθηκαν στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής. Σε αυτά τα πακέτα των 133 εκατ. τεμαχίων οφείλεται και η εκτόξευση του τζίρου, καθώς ο “καθαρή” συναλλακτική δραστηριότητα μόλις που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως επισημαίνει η UBS, ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πιθανό να συνεχιστούν, δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Υπό το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα έχει περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις διεθνείς αγορές, και έτσι διατηρεί την overweight στάση της για τις διεθνείς και τις αμερικάνικες μετοχές, ενώ συνεχίζει να αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα το επόμενο διάστημα.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική σημειώνουν απώλειες 4,66% και 4,28% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Alpha Bank. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Κάτω του 1% έχουν περιορίσει τις απώλειες τους οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Jumbo, Titan, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola και Aegean. Ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 1,98%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας