Παραδίδονται στην Τουρκία οι S-400. Λύσσα στις ΗΠΑ. Πληρωμή με λίρες!

3715
τουρκία
Σχετικές ανακοινώσεις από την ρωσική κρατική αμυντική εταιρεία. Οι S-400 θα πληρωθούν στην Ρωσία σε εθνικό νόμισμα!

Όχι ένα, αλλά δύο αντιπυραυλικά – αντιεροπορικά συστήματα S-400 πρόκειται να προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ, και των Ηνωμένων Πολιτειών για εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων.

Τις πληροφορίες για την παράδοση του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο η ρωσική κρατική αμυντική εταιρεία Rosoboronexport. Η Τουρκία, αναφέρει, πρόκειται να αγοράσει, με ρωσικά δάνεια, δύο αντιβαλλιστικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.

Η αγορά αυτή έχει θορυβήσει ακόμα και τη Βρετανία, αφού η εμβέλεια των ρωσικών S-400, όταν και όποτε εγκατασταθούν στην Τουρκία, θα καλύπτει και τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Τα βρετανικά Tornados και Eurofighters μόλις απογειώνονται από τη βάση της Επισκοπής στην Κύπρο, αμέσως θα εγκλωβίζονται στους στόχους των τουρκικών S-400.

Το συνολικό κόστος των S-400 υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία σκοπεύει να κάνει τις συναλλαγές με τους εμπορικούς της εταίρους στο εξωτερικό με εθνικό νόμισμα. Στη συμφωνία προβλέπονται η εκπαίδευση Τούρκων στρατιωτικών στους πυραύλους αυτούς και η εγκατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα Ρώσων στρατιωτικών στην Τουρκία για τη λειτουργία του συστήματος.

Όταν παραδοθούν, η Τουρκία θα γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα χρησιμοποιεί S-400. Βεβαίως και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικής κατασκευής αντιβαλλιστικό – αντιπυραυλικό σύστημα παλαιότερου τύπου S-300, αλλά αυτό αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε στην Κρήτη με χρήματα της Κύπρου. Η Τουρκία τότε (επί κυπριακής κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη) είχε αντιταχθεί στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και η Λευκωσία έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και των δυτικών εταίρων της εγκατέστησε τους πυραύλους στην Κρήτη.

«Το συμβόλαιο έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Το 2019 θα αρχίσει η υλοποίηση του συμβολαίου» φέρεται να δήλωσε για τους S-400 στην Τουρκία ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronexport Alexander Mikheev, στο πρακτορείο Interfax. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ένα μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής άμυνας S-400, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα, περιλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την αγορά F-35 από την Τουρκία. Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο που βάζει φρένο στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία και ενώ παράλληλα βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον ο οποίος κρατείται φυλακισμένος στην Τουρκία με βαριές κατηγορίες και στοχοποιείται από την Άγκυρα για δράση που υπονόμευε το καθεστώς Ερντογάν. Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως επισήμως η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει τους αμερικανικούς Patriot, κάτι όμως που δεν ισχύει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας