Στρατούλης στην Πετρούπολη: Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων–Φυλής

1807
πετρούπολη
Να προστατευτεί από τις καταπατήσεις το Ποικίλο Όρος.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε περιοδεία, που διοργάνωσε η οργάνωση της ΛΑ.Ε στην Πετρούπολη, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Π.Γ. της Δημήτρης Στρατούλης και Δημήτρης Κοντός μαζί με τους δημοτικούς Συμβούλους Πετρούπολης Νίκο Σακούτη και Περιστερίου Νίκο Ζούτσο καθώς και πολλά τοπικά στελέχη της.

Το κλιμάκιο της ΛΑ.Ε περιόδευσε στις δύο λαϊκές αγορές, μαγαζιά, καφενεία και καφετέριες της πόλης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από αγρότες, παραγωγούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους και εκατοντάδες πολίτες.

Τα στελέχη της ΛΑ.Ε υπογράμμιζαν την ανάγκη αγωνιστικής ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών στους αγώνες για τα προβλήματά τους. Ζητούσαν επίσης από τους πολίτες την πολιτική και εκλογική στήριξή τους στη ΛΑ.Ε, ώστε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή και Ευρωβουλή, για να κάνει από καλλίτερες θέσεις πραγματική αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις και για ν’ ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα για μια εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική.

Μετά την περιοδεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο, ο οποίος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΛΑΕ για τις εξελίξεις σχετικά με τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΑ Φυλής καθώς και για τις καταπατήσεις στο Ποικίλο όρος.

Μετά το τέλος της περιοδείας και των συναντήσεων ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑ.Ε, έκανε την εξής δήλωση:

Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, να προστατευτεί από τις καταπατήσεις το Ποικίλο Όρος

«Η Δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου (Δυτική Αττική και Αθήνα), με τη λειτουργία της Χωματερής των Άνω Λιοσίων-Φυλής υποδέχεται πια τα σκουπίδια όλης της Αττικής εδώ και δεκαετίες. Έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όσον αφορά την υγεία των κατοίκων της και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, τόσο για το οριστικό κλείσιμο της Χωματερής των “Άνω Λιοσίων-Φυλής, όσο και για την υλοποίηση ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης στα απορρίμματα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει.

Επίσης, η κυβέρνηση ακυρώνει μέσα από την χρηματοδοτική ασφυξία των δήμων κάθε εναλλακτικό σχέδιο για προδιαλογή, ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των χρήσιμων υλικών, που βρίσκονται στα απορρίμματα. Μετατρέπει τα βάρη των δημοτών σε κέρδη για τους ιδιώτες.

Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που λυμαίνονται την περιοχή, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές. Εξυπηρετεί αυτούς που δεν θέλουν την ανακύκλωση, αλλά τη συνέχιση της διαχείρισης με τα πολλά σύμμεικτα και την προώθηση της καύσης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Εξυπηρετεί τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με αυτά τα συμφέροντα. Δεν εξυπηρετεί όμως τις κοινωνίες της Δυτ. Αττικής και Δυτ. Αθήνας.

Καλούμε του πολίτες, τους συλλογικούς φορές και τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους, συμβάλλοντας σε ένα πλατύ μέτωπο για να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. Να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση στις δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών. Για δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές, των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής. Για να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στο λατομείο ΜΟΥΣΑΜΑ και στα άλλα λατομεία της Δυτ. Αττικής (ΜΕΛΕΤΑΝΙ, ΤΙΤΑΝ).

Υπερασπιζόμαστε το Ποικίλο Όρος

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πετρούπολη και συνολικά η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων στο Ποικίλο όρος από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από ιδιώτες. Κύρια επιδίωξη τους είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή – οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.

Η ουσιαστική απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο από τις διεξαγόμενες δίκες είναι προκλητική και σκανδαλώδης .

Απαιτούμε και επιβάλλεται το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί – και να μην ξεπουλήσει- τη Δημόσια περιουσία στην Περιοχή του Ποικίλου όρους. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το Δημόσιο Δασικό χαρακτήρα της περιοχής. Να αναζητηθούν και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοσίων λειτουργών για την ανοχή στο ρόλο των καταπατητών στην περιοχή».

sdr

dav

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας