Παρέμβαση-βόμβα του Αρείου Πάγου για Κορκονέα. Δεν αποκλείεται νέα δίκη

1419
αρείου

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια από τον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

 

Η παρέμβαση αυτή αποτελεί απόρροια της λαϊκής κατακραυγής και κυρίως της αντίδρασης της νεολαίας. Η απόφαση του Εφετείου που έδωσε την αίσθηση μιας διάθεσης ατιμωρησίας απέναντι στον δολοφόνο και τον συνεργό του, συνιστά καταφανή πρόκληση στο κοινό περί δικαίου λαϊκό αίσθημα.

Έτσι, η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ακόμη και αν αποτελεί μέρος μιας μεθόδευσης για την εκτόνωση της λαϊκής οργής, με τη μετάθεση της οριστικής δικαστικής απόφασης σε “πιο ευνοϊκή” συγκυρία στο μέλλον, αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Δείχνοντας πως ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές, κανένας μηχανισμός εξουσίας δεν μπορεί να παραβλέπει τον λαϊκό παράγοντα.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Δευτέρα οι δικαστές μετά από μακρά διαδικασία, έκριναν ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα ο δράστης της δολοφονικής ενέργειας να είναι ήδη ελεύθερος, καθώς είχε εκτίσει την ποινή του.

Παράλληλα, αθωώθηκε ο συνεργός του Βασίλης Σαραλιώτης, που όχι μόνο μπορεί να επιστρέψει στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και να διεκδικήσει τους μισθούς όλων αυτών των χρόνων.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο.

Σε μία τέτοια περίπτωση η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας