Άρειος Πάγος: Δικαίωση για τη διωκόμενη καθαρίστρια του Δήμου Βόλου

1186
άρειος

Στην αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Λάρισας, που είχε καταδικάσει σε 10ετή φυλάκιση για το αδίκημα της «απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα» την εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, Δήμητρα Τσιαντάκη, προχώρησε με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή την πρόταση της αντεισαγγελέως Όλγας Σμυρλή.

Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη καθαρίστρια επί μία 20ετία προσέφερε με συνέπεια τις υπηρεσίες της στον παιδικό σταθμό. Σε βάρος της είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», για παραποίηση του ενδεικτικού της Ε’ Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού (!), κάτι που έκανε για να πετύχει την πρόσληψή της στη δουλειά, που θα της έδινε τη δυνατότητα να ζήσει την οικογένειά της.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε πρωτόδικα σε 15 χρόνια φυλάκιση(!), ενώ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, λόγω παραγραφής την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (!), καταδικάζοντάς την σε 10 χρόνια φυλάκιση

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποδέχθηκε πως υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και δεν υπάρχει άδικη πράξη, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, καθώς οι μισθοί που εισέπραξε η εργαζόμενη καθαρίστρια ισοσταθμίζονται από την παροχή της εργασίας της.

Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο έκανε διάκριση ανάμεσα σε θέσεις για τις οποίες απαιτείται ιδιαίτερη γνώση ή δεξιότητα και σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι υπάρχει βλάβη του Δημοσίου που δεν αντισταθμίζεται μόνο όταν για τη συγκεκριμένη θέση απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες.

Πλέον, από την Ολομέλεια, η υπόθεση επιστρέφει στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, για να αποφανθεί για μια σειρά άλλους λόγους αναίρεσης που έχουν προβληθεί, δευτερεύουσας σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αδιανόητη ποινή, η εργαζόμενη καθαρίστρια είχε οδηγηθεί στη φυλακή τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ αποφυλακίστηκε στα τέλη του ίδιου μήνα μετά το κύμα εργατικής και λαϊκής συμπαράστασης που ξεσηκώθηκε από Σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, όπως το ΜΕΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας