Πέντε χώρες ζητούν από ΟΗΕ να μην αποδεχθεί την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

695

Η Κύπρος μαζί με άλλες τέσσερις χώρες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην αποδεχθούν τα θαλάσσια σύνορα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του πρωθυπουργού της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, Φαγιέζ αλ Σάραζ. Οι πέντε χώρες είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΜΕΝΑ, οι πέντε χώρες με ρηματική διακοίνωση τους (note verbale) προς την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης είναι παράνομη και δεν μπορεί να εγγραφεί και να γίνει αποδεκτή (registered) από τον ΟΗΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το philenews.com.

Μια διεθνής συμφωνία ή συνθήκη για να μπορεί να εγγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει πρώτα να έχει επικυρωθεί, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν Τουρκία και κυβέρνηση GNA της Λιβύης δεν έχει ακόμα επικυρωθεί, ενώ ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Ακίλα Σάλεχ με επιστολή του προς τον ΟΗΕ είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Περαιτέρω υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών που συνορεύουν στη Μεσόγειο θάλασσα καθώς επίσης και τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως εκ τούτου, προστίθεται στη διακοίνωση η τουρκική συμφωνία είναι και δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και να εγγραφεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας