Ο άνθρωπος είναι το πιο ”άγριο κτήνος”: Εξαφάνισε το 83% των θηλαστικών και το 80% των θαλάσσιων ζώων

2167
κτήνος

Ο Ρον Μίλο, βιολόγος στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Βάιτσμαν του Ισραήλ, αποκαλύπτει σε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στον Guardian, ότι το 83% όλων των άγριων θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί μετά την άνοδο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού συνοδεύτηκε με ζήτηση για περισσότερα ζώα όπως γουρούνια και βοοειδή, που αποτελούν πλέον το 60% όλων των θηλαστικών, αν μετρήσουμε κατά βιομάζα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αντίστοιχα, τα εκτρεφόμενα πουλερικά αποτελούν πλέον το 70% όλων των πτηνών στη Γη.

Μόνο το 4% όλων των θηλαστικών είναι σήμερα άγρια ζώα στη φύση, ενώ το υπόλοιπο 36% των θηλαστικών είναι οι άνθρωποι.

Η μελέτη, η οποία επισημαίνει τον «ριζικό οικολογικό αντίκτυπο» της ανθρωπότητας, δημοσιεύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε με δραματικούς ρυθμούς σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέσω της γεωργίας, του ζωικού κεφαλαίου και της Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, οι άνθρωποι σήμερα αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,01% όλης της ζωής στον πλανήτη.

Ωστόσο, το στίγμα της ανθρωπότητας έχει έναν υπερμεγέθη αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, η έντονη φαλαινοθηρία και αλιεία έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση του 80% όλων των θαλάσσιων ζώων και του 15% των ψαριών συγκεκριμένα, καθώς και περίπου των μισών φυτών της Γης.

«Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα πάρουν αυτό το έργο υπ’ όψιν τους, όσον αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά τους», δήλωσε ο Μίλο στον Guardian, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος καταναλώνει πλέον λιγότερο κρέας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από εκατοντάδες μελέτες για την ανάλυσή τους, καθώς και δεδομένα από δορυφορικές σαρώσεις και αναλύσεις αλληλουχίας γονιδίων για τον υπολογισμό της βιομάζας στη Γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας