Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Μελανσόν: “Σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν”

1853
Συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι μεγάλες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ζαν-Λικ Μελανσόν που αποκάλεσε τις διαδηλώσεις “σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν”.

Στις κινητοποιήσεις είχε καλέσει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, από την Attac και το ίδρυμα Copernic, μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Ευρωπαίους Οικολόγους- Πράσινους, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, συνδικάτα (CGT, Συνδικάτο Δικαστών, Solidaires, Sud PTT, Unef) και κινήσεις (Les Amis de la terre, Mouvement de la paix, La sante n’est pas une marchandise).

Στο Παρίσι διαδήλωσαν 80.000 (20.000 ανακοίνωσαν οι αρχές) και η αστυνομία συνέλαβε 43 άτομα, τα περισσότερα στην έναρξη στην πλατεία της Βαστίλης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, περιορισμένες συγκρούσεις έγιναν όταν ορισμένοι διαδηλωτές με κουκούλες πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα.

Στη Λιόν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμπορεύτηκαν ειρηνικά με άλλους που συμμετείχαν σε αντιναζιστική συγκέντρωση.

Τα συνδικάτα, τα οποία εκπροσωπούν σχεδόν έξι εκατομμύρια εργαζομένους του δημόσιου τομέα, πραγματοποίησαν απεργία την περασμένη Τρίτη, επιδεικνύοντας μια σπάνια αλληλεγγύη και ενότητα, κάτι που είχαν να κάνουν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Συγκεκριμένα απήργησαν εργαζόμενοι στους δήμους, εκπαιδευτικοί, ταχυδρομικοί, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, που κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν το εργασιακό καθεστώς τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι οι διαμαρτυρίες “δεν θα τον σταματήσουν”.

Σχολιάζοντας τη δήλωση, το Σάββατο, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, είπε πως ο Μακρόν “θα έπρεπε να κοιτάξει από το παράθυρο του παλατιού του για να δει την αληθινή ζωή”, γιατί “δυσκολεύεται να ακούσει την κοινωνική δυσαρέσκεια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας