Οι θεσμοί πιέζουν για σαρωτικούς πλειστηριασμούς. Κυβέρνηση-τραπεζίτες υπακούουν και ακολουθούν

1084
κυβέρνηση

Στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τέθηκαν επί τάπητος οι πλειστηριασμοί κυρίως μετά τη λήξη της ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον προσεχή Μάιο.

Τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν την πάγια θέση των δανειστών, κυρίως της εποπτικής αρχής της Φρανκφούρτης, ότι ο όγκος των πλειστηριασμών πρέπει να αυξηθεί.

Τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίστηκαν ανήσυχα για κάμψη των πλειστηριασμών το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών το 2019, ανέφεραν ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 5.000 πλειστηριασμοί, ενώ για το τρέχον έτος εκτίμησαν ότι θα διενεργηθούν 25.000 πλειστηριασμοί.

Οι πλειστηριασμοί

Οι θεσμοί ζητούν την άμεση  «ελευθεροποίηση» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο με την άμεση κατάργηση και αυτών των υψηλών κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα.

Από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως  οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Τα κόκκινα δάνεια

Οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα των κόκκινων δανείων και τις διαχείρισής τους καθώς δεν παρατηρείται η αναμενόμενη βελτίωση που επιζητούν οι δανειστές.

Οι θεσμοί περιμένουν να δουν το απαράδεκτο σχέδιο «Ηρακλής», που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας