Οι Αζέροι συνεχίζουν την αιματοχυσία των Αρμενίων με «ευλογίες» της Άγκυρας

1036

Μεταβαίνει στο Καραμπάχ ο Ερντογάν

Συγκρούσεις φαίνεται ότι έχουμε μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ ο αρμενικός στρατός υλοποιεί ραγδαία επιχείρηση στην επίμαχη περιοχή με επίλεκτες δυνάμεις.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστράτηγος Edward Asryan ανακοίνωσε πριν λίγο ότι, οι αρμενικές δυνάμεις περικύκλωσαν μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που διαπραγματεύονται. Πολλοί Αζέροι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφού εγκατέλειψαν επανειλημμένα τις θέσεις τους και υποχώρησαν”.

Την ίδια στιγμή βίντεο δείχνουν Αζέρους να διώχνουν με τις “κλωτσιές” Αρμένιους στρατιώτες σε ύψωμα στην περιοχή που διεκδικεί παράνομα η πλευρά των Αζέρων.

Υπάρχει μια απροθυμία από το Ερεβάν να εμπλακεί σε καθαρή επιθετική επιχείρηση με το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τον πρωθυπουργό Πασινιάν και την στάση του, σε εισβολή εντός αρμενικού εδάφους.

“Οι προκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα”, ανέφερε το υπουργείο εξωτερικών της Αρμενίας σε ανακοίνωση την Πέμπτη 27 Μαΐου, λίγες ώρες αφού από έξι Αρμένιοι στρατιώτες περικυκλώθηκαν και συνελήφθησαν από τους Αζέρους στην επαρχία Gegharkunik.

 

“Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”, ανέφερε το αρμενικό υπουργείο εξωτερικών.

Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση βίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και τονίζουμε ότι η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την ευθύνη για όλες τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και τις συνέπειές της”, κατέληξε η ίδια.

Το υπουργείο εξωτερικών στο Ερεβάν ανακοίνωσε ότι οι Αρμένιοι στρατιώτες που συνελήφθησαν πρέπει να επιστραφούν αμέσως χωρίς όρους.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν το πρωί της 12ης Μαΐου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τα σύνορα της Αρμενίας στη νότια επαρχία Syunik, προχωρώντας 3,5 χιλιόμετρα και γύρω από τη λίμνη Sev, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί κυρίως τμήμα της Αρμενίας.

Στις 13 Μαΐου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν διέπραξε περισσότερες παραβιάσεις των συνόρων εναντίον της Αρμενίας, προχωρώντας κοντά στο Βαρδένι (επαρχία Γκαγκάρουνικ) και στη Σισιανή (επαρχία Συουνίκ). Ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου 2021.

Ρωσία, ΗΠΑ απλώς παρατηρούν ενώ οι Αρμένιοι πολεμούν με Αζέρους και Τούρκους συμβούλους. Το σχέδιο αφορά την ένωση του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που όπως όλα δείχνουν συμφέρει τους πάντες στην προκειμένη περίπτωση.

Πίσω από όλα εκτιμάται όμως ότι κρύβεται η Κίνα που χρηματοδοτεί την όλη κίνηση, αφού από εκεί κοντά θα διέρχεται ο περιβόητος ‘δρόμος του μεταξιού”, για τον οποίον έχουμε τόσα γεγονότα στην περιοχή του Καυκάσου.

 

Οι αλληλοκατηγορίες Αζέρων- Αρμενίων

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, εξέδωσε δήλωση που ισχυρίζεται ότι «στις 27 Μαΐου, περίπου στις 03:00, μια ομάδα αναγνώρισης και σαμποτέρ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, προσπάθησε να διασχίσει τα  κρατικά σύνορα». 

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται, ότι οι έξι άντρες που συνελήφθησαν, προσπαθούσαν να βρουν νάρκες και να διακόψουν τις οδούς εφοδιασμού, κάτι που  θεωρήθηκε ως «τρομοκρατική» πράξη.

Ωστόσο, αργότερα την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, επέμεινε ότι οι στρατιώτες είχαν απαχθεί από το εσωτερικό της χώρας. 

«Οι στρατιώτες μας πραγματοποίησαν εργασίες, για τη ρύθμιση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν και για την εξόρυξη των ναρκών, με την εγκατάσταση προειδοποιητικών σημείων. Δεν υπήρχε σκοπός σαμποτάζ”, είπε.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι «οι προκλητικές ενέργειες της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, στοχεύουν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε επίσης τον γείτονά του, ότι παραβίασε τους όρους της τριμερούς συμφωνίας που μεσολάβησε η Μόσχα, η οποία είχε σταματήσει τις έντονες μάχες που σκότωσαν τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος του Πασιανάν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να παγώσει τη σύγκρουση για την επίμαχη περιοχή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται, ένα  ντε φάκτο  τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενούσε πολλούς Αρμενίους και διοικούνταν σχεδόν αυτόνομα από αξιωματούχους με στενούς δεσμούς με το Ερεβάν.

Η συμφωνία προβλέπει, την Αρμενία να παραιτείται από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές.

Ωστόσο, έχει καταστρατηγηθεί από ισχυρισμούς και από τις δύο πλευρές και υπάρχει ο  φόβος,  ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να θερμανθεί και πάλι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Pashinyan ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν κρυφά στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά δελτία ταυτότητας, για να περιβάλουν μια στρατηγική λίμνη που εκτείνεται στα σύνορα.

Τέλος, τον Φεβρουάριο το Μπακού, κατηγόρησε τα στρατεύματα των Αρμενίων ότι πυροβόλησαν στα σύνορα, κάτι που θεωρήθηκε ως κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Οι Αρμένιοι αρνούνται τους ισχυρισμούς.

Σε Μπακού- Καραμπάχ στα μέσα Ιουνίου ο Ερντογάν

Επίσημη επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν θα βρεθεί στην αζέρικη πρωτεύουσα στις 15 Ιουνίου.

Ο ίδιος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα βρεθεί την επόμενη ημέρα και στην Σούσα που βρίσκεται στο Καραμπάχ.

«Στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη Σούσα στο Καραμπάχ την επόμενη μέρα» ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σημειώνεται πως στις 10 Νοεμβρίου, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για εκεχειρία στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από ενάμιση μήνα εχθροπραξιών.

Με τη συμφωνία το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί τις περιοχές που κατέλαβε κατά τις συγκρούσεις, ενώ η Ρωσία αναπτύσσει ειρηνευτικές δυνάμεις για τον έλεγχο της εκεχειρίας και για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας