Reuters: Η Τουρκία πίεσε ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση απέναντι στη Λευκορωσία

416

Η τουρκική στάση υπήρξε ισοδύναμη με βέτο

 

Η Τουρκία πίεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για ηπιότερη επίσημη αντίδραση για την αναγκαστική προσγείωση από τη Λευκορωσία ενός επιβατικού αεροπλάνου και την σύλληψη ενός αντιφρονούντος δημοσιογράφου την Κυριακή, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες με γνώση του θέματος.

Σημειώνεται πως οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δημοσίευσαν μια ανακοίνωση δύο παραγράφων την Τετάρτη, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά σε αυτήν δεν περιλαμβάνονταν κάποια τιμωρητικά μέτρα για τα οποία πίεζαν οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία.

Η ανακοίνωση  ήταν επίσης λιγότερο αυστηρή από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος χαρακτήρισε το συμβάν ως “κρατική αεροπειρατεία” και “εξωφρενικό”.

Η Άγκυρα επέμεινε να μείνει εκτός κειμένου οποιαδήποτε αναφορά υποστήριξης για περαιτέρω δυτικές κυρώσεις στη Λευκορωσία και εκκλήσεις για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες. Η απειλή για αναστολή της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία αποσύρθηκε επίσης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή, σημειώνει το δημοσίευμα.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ίσως προσπαθεί να διατηρήσει τους καλούς δεσμούς με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο της Λευκορωσίας, και να διατηρήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ. Ένα άλλο κίνητρο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να καλωσορίσει Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία.

Η άνοδος κρουσμάτων κορονοϊού τον περασμένο μήνα και οι έντονες προειδοποιήσεις για ξένα ταξίδια “έσβησαν” πολλές πρώιμες κρατήσεις, αυξάνοντας τις προοπτικές για μία ακόμη χαμένη τουριστική περίοδο για την Τουρκία.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο Στόλτενμπεργκ είχε λάβει την έγκριση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθούν περαιτέρω δημόσιες διαιρέσεις.

Η επιμονή της Τουρκίας αναστάτωσε ορισμένους συμμάχους, ιδίως την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, οι οποίοι είχαν πιέσει για πιο σκληρή στάση, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι η πίεση της Άγκυρας στόχευσε κυρίως στη χρήση διαφορετικής διατύπωσης από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιέχει λεπτομερείς προτάσεις για κυρώσεις. Αυτές περιελάμβαναν την απαγόρευση της χρήσης του εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας, εμποδίζοντάς τες να χρησιμοποιούν αεροδρόμια της ΕΕ και συστήνοντας στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας