Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε όσους στηρίζουν τη Βενεζουέλα

863
μαδούρο

«Πολύ σημαντικές» κυρώσεις σε βάρος ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών που προσφέρουν υποστήριξη στον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ανατρέψει πάση θυσία, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να επιβάλουν οι ΗΠΑ.

Αυτές οι «επιπρόσθετες, πολύ σημαντικές κυρώσεις» θα ανακοινωθούν «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διεμήνυσε ο Έλιοτ Έιμπραμς, επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για τις παρεμβάσεις της στη Βενεζουέλα. Διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχοθετήσουν ακόμη κι άλλους υποστηρικτές του Μαδούρο, ανακαλώντας τη βίζα περισσότερων ανθρώπων, όπως έχουν ήδη κάνει στις περιπτώσεις 250 προσώπων.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε μια ρωσική τράπεζα, την Evrofinance Mosnarbank, λόγω της συνεργασίας της με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πέραν των κυρώσεων πάντως η Ουάσινγκτον, που έχει αναγνωρίσει ως “μεταβατικό πρόεδρο” της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, δύσκολα μπορεί να πετύχει τον στόχο της ανατροπής του νόμιμου προέδρου, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας διατηρεί τη στήριξη των ένοπλων δυνάμεων και της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα τον μεταβατικό πρόεδρο» Γκουαϊδό και «θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τερματιστεί ο σφετερισμός της προεδρίας της Βενεζουέλας από τον Μαδούρο», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο ίδιος απαίτησε από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να εγγυηθούν την «προστασία του λαού της Βενεζουέλας» και επανήλθε στην απειλή ότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να δώσουν λόγο ως προς αυτό.

Ο Έιμπραμς εξέφρασε την ανησυχία του διότι άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό από τη δικαιοσύνη. Πρόκειται για «μια απειλή εναντίον του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κατηγορείται ότι ενέχεται σε δολιοφθορά του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο έχει καταγγείλει τις ΗΠΑ για σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεις, με στόχο κυρίως τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της χώρας, και προτίθεται να καταθέσει τις σχετικές αποδείξεις στον ΟΗΕ.

Η επιδείνωση της κατάστασης που προκάλεσε η γενικευμένη διακοπή του ρεύματος στη Βενεζουέλα ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για την απόσυρση του διπλωματικού της προσωπικού από τη λατινοαμερικάνικη χώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η παρουσία της αμερικανικής πρεσβείας «έχει μετατραπεί σε εμπόδιο».

Ερωτηθείς εάν αυτή η απόσυρση των διπλωματών αποτελεί το προοίμιο άλλων ενεργειών, πιθανόν στρατιωτικών, από πλευράς της Ουάσινγκτον προκειμένου να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει με προορισμό τους υποστηρικτές του Γκουαϊδό, ο Έιμπραμς απάντησε «όχι».

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας», είπε. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει: συνεχίζουμε να λέμε, κι είναι αλήθεια αυτό, ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας