Νέα απόπειρα ξεπουλήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Fairfax και Fosun οι ενδιαφερόμενοι

999
fairfax

Κυβέρνηση και Εθνική Τράπεζα παρά το φιάσκο και το σκάνδαλο της προηγούμενης απόπειρας, έχουν βάλει πλώρη να επιχειρήσουν πάλι να ξεπουλήσουν άρον-άρον την Εθνική Ασφαλιστική. Μάλιστα η Fairfax η οποία ελέγχει το 33% της Εθνικής Τράπεζας, μητρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενδιαφέρεται να αγοράσει την τελευταία.

Η τυχόν πώληση του φιλέτου της ασφαλιστικής αγοράς, που είναι η Εθνική Ασφαλιστική, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα αφελληνισμού μιάς αγοράς που έχει παραδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις πολυεθνικές της ασφάλισης, ενώ η εκποίηση της κερδοφόρας και αξιόπιστης Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει ως συνέπεια μαζικές απολύσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, σε μιά απόπειρα υπερεκμετάλλευσης για την άντληση περισσότερων κερδών.

Η διοίκηση της κινεζικής Fosun έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με κορυφαίους υπουργούς.

Πέραν του καναδικού fund Fairfax και ο κινεζικός όμιλος Fosun θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκ νέου, για την Εθνική Ασφαλιστική.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχεδιάζει να ανοίξει τη διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Οκτώβριο του 2019.

Με βάση πληροφορίες υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Fosun θα έρθει στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς, ώστε να διαμορφώσει μία πιο σαφή εικόνα για το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Fosun είναι εκ των βασικών επενδυτών στο Ελληνικό, ενώ ενδιαφέρεται και για την Εθνική Ασφαλιστική.
Υπενθυμίζεται ότι η Fosun είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας 650 εκατ. ευρώ, αλλά ο διαγωνισμός τότε δεν τελεσφόρησε.

Η διαδικασία και ο ρόλος Fairfax

Τον Οκτώβριο 2019 αποφασίζει η Εθνική Τράπεζα το χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Αν και η Εθνική υπολογίζει ότι λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε το τίμημα να αυξηθεί, εντούτοις μετά την αποχώρηση της ολλανδικής NN, το Fairfax παραμένει εκ των βασικών διεκδικητών.

Όμως ο Watsa ο επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax και βασικός μέτοχος στην Eurobank με 33% γνωρίζει ότι εάν… ήταν ο μόνος πραγματικός ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική θα καθορίσει τους όρους της διαδικασίας πώλησης.

Η Εθνική τράπεζα σε ένα ουδέτερο σενάριο υπολογίζει ότι θα πάρει 800 εκατ ευρώ ποσό που κεφαλαιακά είναι σχεδόν ουδέτερο.
Πάντως ακόμη και εάν τον Οκτώβριο ξεκινήσει η διαδικασία για να υπάρξει τελική συμφωνία πώλησης θα απαιτηθούν περίπου 6 μήνες, οπότε κατά τον Απρίλιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει φανεί εάν το Fairfax ή η Fosun θα αγοράσει τελικώς την Εθνική Ασφαλιστική.

Εάν η Εθνική Ασφαλιστική περάσει στο Fairfax, η Eurolife θα παραμείνει ανεξάρτητη ασφαλιστική εταιρία, το Fairfax θα αγοράσει το 20% που κατέχει η Eurobank και σε μέλλοντα χρόνο ίσως αποφασίσει να συγχωνεύσει τις δύο ασφαλιστικές εταιρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας