Μύδροι από ΟΗΕ για υποχρεωτικό εμβολιασμό και πρόστιμα σε ανεμβολίαστους

3728
Μύδροι από ΟΗΕ για υποχρεωτικό

Τι δήλωσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ (Michelle Bachelet), τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ τάσσεται με τόση σαφήνεια κατά της υποχρεωτικότητας, εκθέτοντας κυβερνήσεις, όπως η ελληνική που έχει ήδη επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών με εναλλακτική λύση το ετήσιο πρόστιμο των 1200 ευρώ για όσα χρόνια δεν εμβολιάζονται.

Οι χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής εντολών εμβολίων στον αγώνα κατά της COVID-19 «πρέπει να διασφαλίσουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, ρίχνοντας πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τονίζοντας ότι ο «αναγκαστικός εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός».

Και εξαπολύοντας μύδρους για περιπτώσεις προστίμων όπως αυτά που επιβλήθηκαν Ελλάδα σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είπε: «Ο αναγκαστικός εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός ακόμη και αν η άρνηση ενός ατόμου να συμμορφωθεί με μια υποχρεωτική πολιτική εμβολιασμού μπορεί να έχει άλλες νομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των κατάλληλων προστίμων κάτι το απαράδεκτο. Όπου επιβάλλονται κυρώσεις, θα πρέπει να είναι αναλογικές και να υπόκεινται σε έλεγχο από τις δικαστικές αρχές», είπε.

Χρειάζεται να υπάρχουν «κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αναζήτησης αιτιολογημένης εξαίρεσης και του δικαιώματος προσφυγής σε κάθε μορφή ποινής ενώπιον μιας δίκαιης και ανεξάρτητης αρχής», επέμεινε.

Μιλώντας σε σεμινάριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Mπασελέ προειδοποίησε ότι «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ζήτημα των εμβολίων».

Οποιεσδήποτε «κυβερνητικές εντολές εμβολίων πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της μη διάκρισης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγείται εμβόλιο αναγκαστικά στους ανθρώπους».

Η Μ.Μπασελέ να σημειώσουμε ότι είναι πρώην πρόεδρος της Χιλής, αλλά και πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας αυτής, μεγάλη θαυμάστρια της Ελλάδας (είχε επισκεφθεί την χώρας μας το 2004) και τρέφει μεγάλη αγάπη για τους Έλληνες και την ελληνική μουσική.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόσθεσε βέβαια ότι ο στόχος που επιδιώκουν οι χώρες που εξετάζουν εντολές υποχρεωτικότητας για την προστασία ανθρώπινων ζωών ειναι «φυσικά ύψιστης νομιμότητας και σημασίας», την ώρα που η Ευρώπη και άλλες περιοχές μάχονται με νέες σκληρές εξάρσεις της πανδημίας.

Ωστόσο, επέμεινε ότι «οι εντολές εμβολίων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο για την επίτευξη επιτακτικών στόχων για τη δημόσια υγεία». «Και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν τα λιγότερο παρεμβατικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει να καλύψουν τέτοιες ανάγκες υγείας».

Τόνισε επίσης ότι για να είναι αποδεκτή οποιαδήποτε εντολή, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά διαθέσιμα και προσιτά. «Αν δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι γνήσια, ουσιαστική πρόσβαση στα εμβόλια, οι εντολές εμβολιασμού δεν θα συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ισότητας και της μη διάκρισης», είπε.

Η Μπασελέ τόνισε επίσης ότι «τα πραγματικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται πρέπει επίσης να είναι επαρκώς ασφαλή και αποτελεσματικά για την επίτευξη (των) στόχων δημόσιας υγείας. Οποιοδήποτε υποχρεωτικό καθεστώς εμβολιασμού πρέπει επίσης να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει « εξαιρέσεις, όπως όταν ένας εμβολιασμός αντενδείκνυται ιατρικά για ένα άτομο».

Η Μπασελέ είπε ότι θα ήταν σκόπιμο να περιοριστούν ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλους δημόσιους χώρους για εμβολιασμό, αλλά «μέχρι εκεί».

Προσβλέποντας στο μέλλον, η Μπασελέ είπε ότι «τυχόν εντολές εμβολίων που εισάγονται θα πρέπει να υπόκεινται σε συχνή επίσημη επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν αναγκαίες, αναλογικές και αμερόληπτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας