Μετά από Λέσβο-Χίο πάνω και από τον Έβρο τουρκικά μαχητικά

836
ιράκ

Τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πριν από λίγο επάνω από τον βόρειο Έβρο, «τριτώνοντας το κακό» καθώς είχαν προηγηθεί πτήσεις επάνω από την Λέσβο και την Χίο.

Δύο αεροσκάφη εισέβαλαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο δυτικά του ποταμού Έβρου και πέταξαν επάνω από τις περιοχές που προβλεπόταν να εισβάλλει ο τουρκικός Στρατός το 2003 στην επιχείρηση «Βαριοπούλα».

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος ελαφρά κάτω από τα 10.000 μέτρα, καθώς η περιοχή δεν καλύπτεται από ελληνικά αντιαεροπορικά.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία και την έναρξη της σύγχρονης εποχής της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης από το 1955 και μετά, που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν επάνω από δύο μεγάλα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, ταυτόχρονα, μέσα σε μία ημέρα.

Καμία σοβαρή ελληνική αντίδραση δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, ούτε καν ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ ελικόπτερο UH-1H της ΑΣ που έκανε την εμφάνισή του λίγα λεπτά μετά από τις 18:00,  πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από την πόλη της Ορεστιάδας.

Ακόμα δεν είναι γνωστό κατά πόσο η πτήση του συνδέεται με την εν συνεχεία πτήση τουρκικών μαχητικών, επάνω από το ελληνικό έδαφος. Αν δηλαδή, παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά, όπως έγινε σε ένα ανάλογο περιστατικό πριν από ένα μήνα περίπου.

Νέες πτήσεις τουρκικών μαχητικών επάνω από μεγάλο ελληνικό νησί, την Χίο, σε μια περίεργη κλιμάκωση από την Άγκυρα καθώς μετά την πτήση τουρκικών F-16 επάνω από την Λέσβο, πέρασαν επάνω από ένα δεύτερο μεγάλο νησί.

Από τις 17:46 έως 17:48, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών f-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν βορείων ακτών Χίου στα 10.000 με 18.000 πόδια.​

Στις 16:28 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση και στις 16:29 επάνω από κεντρικές περιοχές της νήσου Λέσβου στα 22.000 και 24.000 πόδια αντίστοιχα.

Είναι η πρώτη φορά που Σάββατο και γενικά σε αργίες περνούν τουρκικά μαχητικά επάνω από δύο μεγάλα ελληνικά νησιά.

Ερώτημα παραμένει ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις τουρκικές αεροπορικές προκλήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας