Μεγαλομέτοχοι στον ΑΝΤ1 είναι οι: Μητσοτάκης-Δένδιας-Άδωνις-Κικίλιας; Και η Φορολογική Έδρα;

1907
Μεγαλομέτοχοι στον ΑΝΤ1 είναι

Μέσω μιας βαρύγδουπης ανακοίνωσης (η οποία μάλλον είχε και «ύφος καρδιναλίων») ενημερώθηκα, ότι ο σταθμός (η τηλεόραση)/ο όμιλος του ΑΝΤ1, που μάλιστα -δεν έχει- την φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, προέβει σε μια «διεθνή συμφωνία σταθμό» για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και μάλλον και να την γιορτάσουμε! Δεν έχει ο «ελληνικός» αυτός σταθμός την φορολογική έδρα του εδώ, καθώς ανήκει στην Antenna TV Α.Ε. (ανώνυμος εταιρεία) της οποίας μέτοχοί της είναι οι offshore εταιρείες (της οικογένειας Κυριακού) περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Λουξεμβούργο (όλοι γνωρίζουμε τα ποσοστά της φορολογίας στο Λουξεμβούργο, και άρα -και ως επέκταση- και τον λόγο ύπαρξης του Λουξεμβούργου).

Για την ιστορία να αναφέρω πως η συμφωνία (για την οποία δεν έγιναν γνωστά ούτε κόστη αγοράς, ούτε προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη, αλλά ούτε και ο αριθμός ενδεχόμενων θέσεων εργασίας, έστω στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα) έγινε με την Sony Pictures και αφορά την εξαγορά από την Antenna TV S.A. (με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο) 22 καναλιών και δύο (2) συνδρομητικών πλατφόρμων τύπου Netflix σε 12 χώρες -του πρώην ανατολικού μπλόκ-. Για την αναφορά σε -κεντρική ευρώπη- καλό είναι να το ξανασκεφτούν, καθώς η συμφωνία, αφορά στην Ευρώπη τις εξής χώρες: Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο. Μέσω αυτής της συμφωνίας, και των υπαρχόντων άλλων δομών σε διεθνές επίπεδο, δυνητικά, ο όμιλος στοχεύει σε -κομμάτι μιας πίτας- 100 έως 150 εκατομμυρίων τηλεθεατών, το οποίο κομμάτι φιλοδοξεί να το εγγράψει σε -συνδρομητικές υπηρεσίες-.

Σαφώς και η συμφωνία είναι επιτυχία για τα αδέλφια Κυριακού, για τους επιχειρηματίες δηλαδή, και μπράβο τους, συγχαρητήρια για αυτό! Άλλωστε η αυτή κίνησή τους είναι και ορισμός του επιχειρηματικού μεγαλείου.

Όμως, αδυνατώ να καταλάβω, για ποιόν λόγο δόθηκαν συγχαρητήρια, εύσημα πολλά, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Νίκο Δένδια, Άδωνι Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια, σε μια εταιρική οντότητα που φορολογικά έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Σε μια εταιρεία που η νομική της υπόσταση και οι μέτοχοί της, δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα. Σε μια εταιρεία που έχει κάνει στο εσωτερικό της χώρας και σημαντικές μειώσεις προσωπικού, και σημαντικές περικοπές μισθών! Πραγματικά μου είναι αδιανόητο, είναι πάνω κάθε λογικής!

Έναν λόγο μπορώ να φανταστώ -για τα εύσημα- που δόθηκαν, από τα τέσσερα αυτά πολιτικά πρόσωπα. Μήπως είναι μεγαλομέτοχοι στις offshore των αδελφιών Κυριακού με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου;

Επιπρόσθετα, προέκυψε ξανά και πάλι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιας και αυτός δήλωσε ότι: «όπως χαιρόμαστε που έρχονται ξένοι επενδυτές εδώ, έτσι χαιρόμαστε όταν Έλληνες επενδύουν στο εξωτερικό! Αυτό (είπε) λέγεται εξωστρέφεια»! Το θέμα που προκύπτει εδώ -πάλι- είναι θεμελιώδες καθώς, αποδεικνύεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είτεδεν γνωρίζει καλά- την Ελληνική Γλώσσα και τις εννοιολογικές σημασίες αυτής -μιάς- και στην εδώ περίπτωση εξωστρέφεια σημαίνει «αυτό» που σχετίζεται και αφορά την επιχειρηματικότητα που -έχει έδρα- την Ελλάδα και -φορολογείται- στην Ελλάδα και που στρέφεται και στο Εξωτερικό και οι δραστηριότητές του αυτές -φορολογούνται-πάλι στην Ελλάδα! Είτε παραπλανά την κοινή γνώμη. Είτε εισάγει νέα «ήθη εμπορικών αρχών» (που φυσικά μάλλον θα αφορούν προύχοντες εσωχώριους και επάρχους, υπό τις ευλογίες του …)

Μήπως τελικά το δίδαγμα –που δίδει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων αρίστων-  είναι να παραβιάζουμε ή να παραβλέπουμε το Ελληνικό Κράτος και την Ελληνική Νομοθεσία (*) ιδιαίτερα μάλιστα, εφόσον κιόλας «επιδοτηθήκαμε» από Εθνικά κονδύλια, για να «διαπρέψουμε» επιχειρηματικά, σ’ άλλους τόπους κι’ άλλα μέρη; Και μάλιστα με τις «αγιαστούρες» της ίδιας της Νομοθετικής Εξουσίας …

(*) Ενδεικτική παραβολή: «Απόφαση Αριθ. 84/2017». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 3 Απριλίου 2017. https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%93%CE%95%CE%97%CE%99%CE%9C%CE%95-%CE%A9%CE%9C%CE%99

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον υπογράφοντα

Σπύρος Αντωνίου – Πρόεδρος του ΘΕΣΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας