Λαβρόφ: «Όχι» σε στρατιωτική λύση στη Λιβύη-Δεν υπάρχει στρατιωτικός νικητής

680
λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε εναντίον της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, προτάσσοντας την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Στο ζήτημα της Λιβύης αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν πρόκειται να λυθεί στρατιωτικά.

«Έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση» τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε δε ότι η μη στρατιωτική λύση αποτελεί βασικό πυλώνα όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή των διεθνών διακηρύξεων, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση της κάθε αντιμαχόμενης πλευράς είναι μόνο προσωρινή, καθώς η κατάσταση αλλάζει διαρκώς στο πεδίο των μαχών.

«Δεν βλέπω κάποια άλλη επιλογή πέραν της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Διάσκεψης του Βερολίνου» συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους διεθνείς «παίχτες» που εμπλέκονται στη βορειοαφρικανική χώρα να προωθήσουν τον διάλογο ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας