Η Λήμνος εκπέμπει σήμα κινδύνου: «Είμαστε ζωντανοί κατά τύχη»

1583
λήμνος

Ένα έκτακτο περιστατικό στη Λήμνο έγινε η αιτία για την επαναφορά στο προσκήνιο των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο νησί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις ελλείψεις στο νοσοκομείο.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει ξανά η Λήμνος καθώς ένα πρόσφατο περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο μια παθογένεια του συστήματος υγείας.

Τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες, η Λήμνος των 17.000 κατοίκων, υποφέρει από την υποστελέχωση του νοσοκομείου, με τις συνέπειες να γίνονται κάθε μέρα, περισσότερο ορατές.

«Μετά από 50 μέρες συνεχόμενης εφημερίας ο μοναδικός καρδιολόγος αρρώστησε και πήρε αναρρωτική. Ωστόσο, εντελώς απρόσμενα μια 60χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να νοσηλευτεί με ένα σοβαρό περιστατικό που αφορούσε την καρδιά της. Η γυναίκα τελικά διακομίσθηκε με ιδιωτικά μέσα, καθώς η υπηρεσία του ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να εκτελέσει τη μεταφορά, ενώ επενέβη ιδιωτικός γιατρός», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας.

«Αν κάποιος για παράδειγμα πάθει σκωληκοειδίτιδα ή έχει κάποια άλλη πάθηση που χρειάζεται άμεση επέμβαση, θα είναι αδύνατο να χειρουργηθεί. Αν δεν μεταφερθεί κάπου εγκαίρως, η επόμενη συνέπεια θα είναι, ενδεχομένως, να καταλήξειΖούμε από τύχη, είμαστε ζωντανοί κατά τύχη. Ευχόμαστε να μην αρρωστήσουμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, αλλά και της συντονιστικής επιτροπής φορέων για την υγεία του νησιού, τα προβλήματα αποκτούν ειδικό βάρος.

Μόνο ένας ειδικός γιατρός στελεχώνει τη μονάδα τεχνητού νεφρού, ο οποίος πραγματοποιεί εφημερίες, πάνω από δύο συνεχόμενους μήνες. Η θέση του νέου διοικητή του νοσοκομείου παραμένει κενή πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι θέσεις μονίμων ιατρών που είχε αποφασισθεί να προκηρυχτούν για την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου βρίσκονται ακόμα στον «πάγο».

«Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η λύση μπορεί να είναι και στρατιωτική», αναφέρει ο Θ. Λούκας:

«Προσπαθώ να δω τη γενικότερη εικόνα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για να λυθεί το πρόβλημα, στη Λήμνο και τα γύρω νησιά πρέπει να ενεργοποιηθούν τα στελέχη του στρατού, όλοι οι στρατιωτικοί γιατροί της παραμεθορίου πρέπει να μπουν στα τοπικά νοσοκομεία. Αν για παράδειγμα υπάρχουν 7 γιατροί στη Λήμνο, στη Χίο ή σε κάποιο άλλο νησί που ασχολείται με το τάγμα πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο να δουλέψουν. Θα ήταν σημαντική ανάσα, μέχρι την κανονική στελέχωση».

Ακόμα, οι φορείς του νησιού αναρωτιούνται πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς η κατάσταση αφέθηκε τελείως.

«Θα πω κάτι που είχα πει και παλιότερα: Όλα αυτά τα προβλήματα για κάποιους είναι Γολγοθάς όπως είναι οι κάτοικοι αυτού του νησιού, αλλά για κάποιους άλλους είναι απλά μια υπογραφή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας