Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

1706
κρίση

To Πάσχα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συμφιλίωσης δεν προβλέπεται να φθάσει φέτος στη Ρώμη, με τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών να προσομοιάζει με μεγάλο ρινγκ, στο οποίο γρονθοκοπούνται τα δύο μέρη του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού. Η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά του υφυπουργού Υποδομών, προερχόμενου από τη Λέγκα, Αρμάντο Σίρι οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό Ντανίλο Τονινέλι, που προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση. «Ενας υφυπουργός που ερευνάται για γεγονότα τα οποία σχετίζονται με τη μαφία είναι κάτι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, θυμίζοντας ότι το Κίνημα 5 Αστέρων ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση της κάθαρσης.

Ο έτερος αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι έγινε έξαλλος. «Γνωρίζω τον Σίρι, τον σέβομαι, δεν έχω αμφιβολίες, εξάλλου μιλάμε για κάτι που δεν νομοθετήθηκε καν», είπε ο Σαλβίνι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η εισαγγελία του Παλέρμο ερευνά τις κατηγορίες ότι ο Σίρι συμφώνησε να λάβει 30.000 ευρώ προκειμένου να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο διάταξη ευνοϊκή για τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημοσίως, ο Σαλβίνι δεν δήλωσε κάτι περισσότερο, αλλά ο Ντι Μάιο τον κατηγόρησε ότι κατ’ ιδίαν τον απείλησε πως θα ρίξει την κυβέρνηση. «Θεωρώ πολύ σοβαρό το ότι όλη την ώρα απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Πού είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες», ανέφερε ο Ντι Μάιο. «Είναι έτοιμοι να τα αφήσουν όλα και να γυρίσουν με τον Μπερλουσκόνι».

«Τι κυβερνητική κρίση; Η Λέγκα θέλει μόνο να κυβερνήσει καλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα προς όφελος των Ιταλών, η κυβερνητική κρίση είναι μόνο στο κεφάλι του Ντι Μάιο», απάντησε ο Σαλβίνι. Την ίδια ημέρα που έγιναν γνωστές οι εισαγγελικές έρευνες εις βάρος του Σίρι, το περιοδικό L’ Espresso έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες οι οποίες εάν ευσταθούν, πλήττουν την εικόνα της δημάρχου της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, που προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ράτζι προέτρεψε τον επικεφαλής της εταιρείας που έχει αναλάβει εργολαβικά την αποκομιδή των απορριμμάτων της Ρώμης να «πειράξει» τα βιβλία της εταιρείας.

Οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις σχετίζονται μεταξύ άλλων με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει ξεπεράσει το Κίνημα 5 Αστέρων, κατακτώντας την πρώτη θέση. Σε πιο πρόσφατες μετρήσεις, η Λέγκα τοποθετείται στο 32%, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων βρίσκεται λίγο πάνω από το Δημοκρατικό Κόμμα, στο 21%. Μεταξύ των υποψηφίων της Λέγκας για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται όσοι ζητούν την επιστροφή της χώρας στη λιρέτα, όπως ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Αντόνιο Ρινάλντι. «Από τη μια πλευρά, η συμμαχία της Λέγκας με τα 5 Αστέρια αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», είπε ο καθηγητής Οικονομικών Ρικάρντο Πουλίζι. «Από την άλλη, ο εκπρόσωπός της για οικονομικά θέματα Κλαούντιο Μπόργκι είναι ανοικτά εχθρικός προς το ευρώ και τώρα κατεβάζουν υποψηφίους που είναι ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστές».

*Πηγές: Reuters, Associated Press, Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας