Χουντής: Στην Κομισιόν το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη

933
εκπρόσωπος

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής», Νίκος Χουντής, το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δυτική Θεσσαλονίκη, που, όπως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, διαρκώς επιτείνεται.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού σημειώνει την ανησυχία των κατοίκων και φορέων, για «την επί χρόνια αυξημένη ρύπανση του αέρα, λόγω της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής», επισημαίνει ότι, «55 χημικές ενώσεις με οσμή ταυτοποιήθηκαν από 171 δείγματα από 3 σταθμούς μετρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τα αίτια της δυσοσμίας σε Εύοσμο – Κορδελιό».

Επιπρόσθετα, ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε παραθέτει ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την οποία, η αλόγιστη βιομηχανική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή τους, διόγκωσε το πρόβλημα, οδηγώντας στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας τους, τη στιγμή μάλιστα που «κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει μεριμνήσει ουσιαστικά έως τώρα για τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την αναθεωρημένη συνθήκη SEVESO III».

Ο Νίκος Χουντής, καταλήγοντας στην ερώτησή του, ζητά από την Κομισιόν να αποφανθεί αν «Οι βιομηχανικές μονάδες της περιοχής λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας SEVESO III» και αν όχι, πώς θα παρέμβει η ίδια, καθώς και «τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του χρόνιου και εντεινόμενου προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται και ανησυχούν για την επί χρόνια αυξημένη ρύπανση του αέρα, λόγω της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

55 χημικές ενώσεις με οσμή ταυτοποιήθηκαν από 171 δείγματα από 3 σταθμούς μετρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιεί η ΠΚΜ , σε συνεργασία με το ΑΠΘ  για τα αίτια της δυσοσμίας σε Εύοσμο – Κορδελιό.

Καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους (14.2.2019) ότι, «Η αλόγιστη βιομηχανική δραστηριότητα, με την ανοχή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, επέτρεψε στο πρόβλημα να διογκωθεί σε βαθμό ανεξέλεγκτο και έφερε την κατάσταση στο μη περαιτέρω. Η υπομονή και ανοχή των κατοίκων δοκιμάζονται καθημερινά, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη μακρόχρονη έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς αυξάνονται, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει μεριμνήσει ουσιαστικά έως τώρα για τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την αναθεωρημένη συνθήκη SEVESO III».

Ερωτάται:

Οι βιομηχανικές μονάδες της περιοχής λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας SEVESO III; Εάν όχι, προτίθεται να παρέμβει;

Τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του χρόνιου και εντεινόμενου προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας