Κούβα κατά ΗΠΑ για τη μη χορήγηση βίζας σε Κουβανό υπουργό

889
κούβας

Την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Υγείας της Κούβας για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας καταγγέλλει η Αβάνα.

Η Κούβα κατηγορεί παράλληλα την Ουάσιγκτον ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποχρεώσεις της ως χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό, ο οποίος είναι παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο.

Η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλους όσοι είχαν προσκληθεί σε μια εκδήλωση με τον υπουργό Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ Μιράντα, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, για την ακύρωσή της, εξηγώντας ότι ο λόγος είναι δεν χορηγήθηκαν βίζες από τις αμερικανικές αρχές ούτε στον ίδιο ούτε στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά αυθαίρετα και αναίτια παραβιάζει τις υποχρεώσεις της ως χώρα όπου φιλοξενείται ένας διεθνής οργανισμός», αναφέρει το μήνυμα της πρεσβείας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ουάσιγκτον διέταξε την απέλαση από την επικράτεια των ΗΠΑ δύο στελεχών της αντιπροσωπείας της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, προσάπτοντάς τους ότι αποπειράθηκαν να «διεξαγάγουν επιχείρηση άσκησης επιρροής» που υποστήριξε πως θα έβλαπτε την «εθνική ασφάλεια» της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Κουβανούς αξιωματούχους που χαρακτηρίζει υπεύθυνους για τις πρακτικές «εκμετάλλευσης» των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες της νήσου, αναφερόμενη στα προγράμματα της Αβάνας στο πλαίσιο των οποίων στέλνονται γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό.

«Η άντληση κέρδους από τη δουλειά των Κουβανών γιατρών είναι πρακτική που ασκούν επί δεκαετίες οι Κάστρο και συνεχίζεται σήμερα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι η Κούβα στέλνει μέλη του υγειονομικού προσωπικού της σε αποστολές σε όλο τον κόσμο παρά τη θέλησή τους, μερικές φορές τους κρατά τα διαβατήριά τους και τους δίνει ανεπαρκείς μισθούς.

Η Κούβα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για ψέματα που έχουν σκοπό να σπιλωθεί το εθνικό σύστημα υγείας της νήσου, που εισφέρει μεγάλα έσοδα στη χώρα. Περίπου 50.000 στελέχη του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εργάζονται σε περίπου 60 χώρες, προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στον τομέα της δημόσιας υγείας σ’ αυτές.

Αντιστρέφοντας την πολιτική επαναπροσέγγισης που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, ο Τραμπ κατέστησε ακόμη πιο αυστηρό το αμερικανικό εμπάργκο και επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις, στοχοθετώντας ιδίως τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα, τον τομέα του τουρισμού, τις παραδόσεις καυσίμων και τα εμβάσματα των μεταναστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας