Κορονοϊός: «Θερίζει» τους άντρες, πλήττει τα δικαιώματα των γυναικών

987
θερίζει

O κορονοϊός φαίνεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερο στους άντρες, ωστόσο, οι γυναίκες καλούνται να κουβαλήσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος εξαιτίας της πανδημίας.

Η καραντίνα που πλήττει τις γυναίκες και τα βασικά τους δικαιώματα πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Προηγούμενες επιδημίες, όπως ο Έμπολα, είχαν αποδειχτεί καταστροφικές για τις γυναίκες και τα κορίτσια των περιοχών επλήγησαν περισσότερο. Ειδικοί και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο αυτήν τη στιγμή.

Μια ανάλυση του CNN, που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι στις χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, οι άνδρες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν μετά τη διάγνωση με Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το να εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο πως επηρεάζεται η υγεία μας, είναι κάτι το επικίνδυνο.

«Σκεφτόμαστε αυτήν την κρίση με περιορισμένους όρους, εστιάζοντας μόνο στις επιπτώσεις στην υγεία, αλλά χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα», δήλωσε μιλώντας στο CNN η Τζούλια Σμιθ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά, η οποία εργάζεται πάνω σε μια έρευνα σχετικά για τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο κορονοϊός επηρεάζει περισσότερο την υγεία των ανδρών σε περίπτωση που μολυνθούν, «αλλά όταν σκεφτόμαστε τις δευτερογενείς επιπτώσεις, εδώ βλέπουμε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα», πρόσθεσε.

Η πανδημία επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες ακόμη και πριν ξεκινήσει. «Κρίσεις όπως αυτή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες στην κοινωνία – όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, την υγεία των γυναικών και την οικονομική κατάσταση των γυναικών, αυτό ακριβώς βλέπουμε τώρα», δήλωσε η Kristina Lunz, συνιδρύτρια του Κέντρου Φεμινιστικής Εξωτερικής Πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας