“Καθάρισε” η ΑΕΚ. “Όρθιος” ο Ατρόμητος

993
αεκ

Ο Μάρκο Λιβάγια ήρθε από τον πάγκο κι έστειλε την ΑΕΚ (ουσιαστικά) στα play offs του Europa League.

 

Με τον Κροάτη να φτιάχνει το πρώτο γκολ και να πετυχαίνει άλλο ένα στο φινάλε του ματς, η Ένωση επικράτησε με 2-0 εκτός έδρας της Κραϊόβα στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

Στο άδειο «Ιολ Ομπλεμένκο» η ΑΕΚ δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, ωστόσο, ήταν σαφώς πιο ποιοτική ομάδα από τον αντίπαλό της, ενώ είχε και Λιβάγια που έκανε το διαφορά από την ώρα που αντικατέστησε τον Βίκτορα Κλωναρίδη στο 39΄, λόγω τραυματισμού του τελευταίου.

Το ματς έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» (παραβρέθηκαν μόνο μαθητές), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη ρεβάνς της ερχόμενης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ εφόσον προκριθεί θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον νικητή του ζευγαριού Σπάρτα Πράγας-Τραμπζονσπόρ, με τους Τούρκους να έχουν τον πρώτο λόγο μετά το σημερινό 2-2 στην Τσεχία.

Μέτριο ποιοτικά ήταν το πρώτο 45λεπτο, με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η Κραϊόβα είχε την περισσότερη ώρα την κατοχή μπάλας, αλλά δεν ήταν καθόλου απειλητική για την εστία του Μπάρκα.

Αντίθετα, η ΑΕΚ είχε εμφανέστατο πρόβλημα μεσοεπιθετικά, με τους παίκτες της να μην μπορούν να βγάλουν κάποια οργανωμένη προσπάθεια. Παρ΄ όλα αυτά, ήταν η ομάδα που είχε την κορυφαία ευκαιρία στο διάστημα αυτό, με τον Πέτρο Μάνταλο στο 20΄ να μην μπορεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα από τη μικρή περιοχή και χωρίς να παρεμποδίζεται από αντίπαλό του.

Στο 39΄, μάλιστα, ο Μιγκέλ Καρντόσο υποχρεώθηκε να κάνει την πρώτη του αλλαγή (αναγκαστική) με τον Βίκτορα Κλωναρίδη να μην μπορεί να συνεχίσει το ματς και στην κορυφή της επίθεσης πέρασε ο Μάρκο Λιβάγια.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους, στο 54΄. Από το λάθος του Χουλτ, ο Μπαρμπούτς έδωσε στον Ρομάν που με τη σειρά του αστόχησε απέναντι από τον Μπάρκα.

Στην πρώτη της αξιόλογη επιθετική προσπάθεια στην επανάληψη, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Αυτή την φορά ο Μάνταλος «πήρε το αίμα του πίσω», καθώς από την εξαιρετική ασίστ του Λιβάγια με άψογη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πιελοτσέλι ακριβώς με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα.

Από κει και πέρα η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και πέντε λεπτά πριν το από φινάλε με τον «κεραυνό» του Λιβάγια έγινε το 2-0 και ουσιαστικά η ΑΕΚ «καθάρισε» με την υπόθεση πρόκριση.

 

Όρθιος στην Βαρσοβία ο Ατρόμητος

Παίζοντας καταπληκτική άμυνα σε όλο το 90λεπτο, αλλά κι έχοντας με το μέρος του την τύχη, ο Ατρόμητος κατάφερε να φύγει αήττητος από τη Βαρσοβία απέναντι στη Λέγκια (0-0), στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League.

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου απέσπασε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς της 14ης Αυγούστου στο Περιστέρι κι έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι μπορεί να ολοκληρώσει την έκπληξη απέναντι σε μία σαφώς ποιο ποιοτική και έμπειρη ομάδα.

Σε τρίτο σερί ευρωπαϊκό ματς (προηγήθηκαν τα δύο με τη Ντουνάισκα Στρέντα) οι Περιστεριώτες κατάφεραν να μην χάσουν, απόψε, μάλιστα, δεν δέχτηκαν γκολ, χάρη στη συγκλονιστική εμφάνιση όλων των παικτών τους, κυρίως του Σπύρου Ρισβάνη, που έκανε «το ματς της ζωής του» και ήταν πραγματικά απροσπέλαστος.

Ο Ατρόμητος ήταν πολύ καλός αμυντικά, έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, ωστόσο, ήταν προφανής ο στόχος του να μην δεχτεί γκολ. Σε αυτό το κομμάτι η τακτική του Γιάννη Αναστασίου απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με τον Σπύρο Ρισβάνη να κυριαρχεί στο κέντρο της άμυνας και τον Γούτα άξιο συμπαραστάτη, οι Περιστεριώτες δεν επέτρεψαν στους Πολωνούς να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Μέγερι.

Όσες φορές επιχείρησαν να μπουν στην περιοχή οι Πολωνοί στο πρώτο 45λεπτο έβρισκαν κλειστούς διαδρόμους και κάποιες που έδειξαν ότι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν τον Μέγερι βρήκαν μπροστά τους τον Ρισβάνη!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία κλασική ευκαιρία για την Λέγκια. Από την εκτέλεση φάουλ του Νοβίκοβας στο 50΄ η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Μέγερι.

Η πίεση των παικτών του Βούκοβιτς αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια και στο 65΄ ο Κουλένοβιτς βρέθηκε απέναντι από τον Μέγερι, αλλά το πλασέ του βρήκε την εξωτερική πλευρά των δικτύων.

Οι παίκτες του Ατρόμητου δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στη μεσαία γραμμή, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να ασκήσουν μεγάλη πίεση.

Η ελληνική ομάδα στάθηκε και πάλι τυχερή στο 74΄, όταν οι Πολωνοί είχαν και δεύτερο δοκάρι, αυτή την φορά με το απευθείας φάουλ του Καρλίτο. Στο 82΄ ο Μέγερι έκανε τεράστια επέμβαση στο σουτ του Μάρτινς, ενώ στο 89΄ είπε και πάλι «όχι» στον Καρλίτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας