«Ανοησίες τα σχέδια ΗΠΑ να σαμποτάρουν Nord Stream 2 με EastMed»

1137
nord

Είναι λάθος η σύγκριση του υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream-2 και του σχεδιαζόμενου αγωγού EastMed. Λαμβάνοντας υπόψιν τον αγωγό φυσικού αερίου της Μεσογείου, μια εναλλακτική λύση στην ρωσική προμήθεια αερίου, «θα ήταν ανόητη» σχολιάζει στο Sputnik, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, πηγή από ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το πρότζεκτ του EastMed. Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα.

Χθες, η γερμανική «Junge Welt» έγραψε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να αντιταχθεί στον αγωγό Nord Stream-2 με τον αγωγό EastMed, παρουσιάζοντάς το ως μία εναλλακτική– μολονότι μετά το 2025– λύση στον Nord Stream-2.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να σαμποτάρουν τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου για να ενισχύσουν τη θέση των συμμάχων τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του ΕastMed.

«Είναι ανοησίες», σχολίασε για το δημοσίευμα, στο Sputnik, επιχειρηματίας που εργάζεται για χρόνια στην ελληνική αγορά ενέργειας.

«Πρώτα από όλα, τι είναι ο East Med; Θα συνδέει τη Νότια Ευρώπη με τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, των οποίων τα αποθέματα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Και ο Nord Stream είναι ένας ανεξάρτητος αγωγός διέλευσης για την προμήθεια ρωσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πρότζεκτ», σημείωσε ο ειδικός.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πώς και προς πού θα κατευθυνθεί (σ.σ. ο EastMed). Αυτά τα δύο πρότζεκτ είναι αδύνατο να συγκριθούν. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα», πρόσθεσε.

«Όσον αφορά την Κύπρο, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη υπολογίζονται μόλις σε 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (περίπου 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Αυτή η ποσότητα είναι μικρή. Ο Nord Stream αντικαθιστά τον υφιστάμενο αγωγό μέσω της Ουκρανίας και της βάσης των πόρων, που έχει προμηθεύσει την Ευρώπη με αέριο για πενήντα χρόνια, και θα συνεχίσει τις προμήθειες για τα επόμενα 100-200 χρόνια. Επομένως, τι να συγκρίνουμε; Δεν υπάρχει κανένα νόημα. Εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί», ανέφερε ο ειδικός.

Ο ειδικός επεσήμανε ότι σκοπός του EastMed είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, «αλλά δεν θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στις ρωσικές προμήθειες, δεδομένου ότι η χωρητικότητά του είναι μόνο 12-16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως».

«Αντίθετα», τονίζει «o Nord Stream είναι υπό κατασκευή και ακόμα και αν η κατασκευή καθυστερήσει, αυτό δεν θα είναι για πολύ».

Ο ίδιος υπενθύμισε, επίσης, τη διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σχετικά με την διαχείριση των φυσικών πόρων. «Ως εκ τούτου, το να στηριχθεί κανείς σε αυτά τα δεδομένα είναι προβληματικό», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας