Ιταλία: Τηρούμε τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε υφεσιακά μέτρα

1516
ιταλική

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε από τη Μαδρίτη, σε σχέση με τη «διχογνωμία» με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, πως η Ρώμη «τηρεί και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά δεν θα προχωρήσει σε υφεσιακά μέτρα». Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει πει ότι περιμένει «σαφείς δεσμεύσεις», ενώ η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι κουφή και τυφλή».
Μιλώντας από την ισπανική πρωτεύουσα το Σάββατο, ο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η Ιταλία χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, για να απαντήσει ακριβώς, στην ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης, και, παράλληλα, για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτα γεγονότα, όπως εκείνα που ζήσαμε πρόσφατα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους σεισμούς των τελευταίων μηνών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης να την πληροφορήσει επίσημα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου σε ποιους τομείς θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και εξοικονόμηση πόρων ώστε να εξευρεθούν 3,4 δισ. ευρώ. Είναι το ποσό των έκτακτων μέτρων που έχουν υποδείξει οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι, με στόχο να μην αυξηθεί υπερβολικά η σχέση δημοσίου ελλείμματος- AΕΠ της χώρας.
Αρκετοί στη Ρώμη ωστόσο θεωρούν πως παραμένει ανοικτό το αν και με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά τελικά πρόκειται να υιοθετηθούν. Ο υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στο τέλος της συνεδρίασης του Ecofin την Παρασκευή δήλωσε ότι η ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας «θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα και για την αξιοπιστία που κατάφερε να χτίσει».
Από την άλλη, όμως, μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων, αρχίζοντας από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβληθεί και πάλι μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, ιδίως, αν τελικά, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ποια στάση πρόκειται να τηρήσει τελικά η κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Προς το παρόν, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών, αναλαμβάνοντας κάποιες, έστω και γενικού περιεχομένου δεσμεύσεις.
Στη συνέχεια, όμως, η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί, με την ελπίδα να μπορέσει να μειωθεί το συνολικό ποσό των 23,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει καθορίσει η Κομισιόν, με αίτημα να ληφθεί υπόψη και το οικονομικό βάρος που σηκώνει η Ιταλία για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης μετά τους φονικούς σεισμούς στις περιφέρειες Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας