Χιλή: Θρίαμβος του Γκαμπριέλ Μπόριτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

874
Θρίαμβος του Γκαμπριέλ Μπόριτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Επικράτησε με άνεση του ακροδεξιού Αντόνιο Κάστ

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, πολιτικός που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός και εξήγγειλε ουσιώδεις προοδευτικές δεσμεύσεις, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής επί του ακροδεξιού, Αντόνιο Καστ.

Ειδικότερα, ο 35χρονος πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, στο 97% τοων καταμετρημένων ψήφων λαμβάνει 55,8%, καταγράφοντας διαφορά της τάξεως του 12% επί του αντιπάλου του.

Το μέγα ερώτημα είναι αν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του ή θα μετατραπεί στη πορεία σε ένα είδος Τσίπρα της Λατινικής Αμερικής.

Στην επινίκια ομιλία του μίλησε υποσχόμενος «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες ζώνες θυσίας, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Ερώτημα πάντως παραμένει αν μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά και ανακοπούν, στο όνομα της οικολογίας, πολύτιμες για την παραγωγική ανάπτυξη και την απασχόληση επενδυτικές δραστηριότητες μπορούν να είναι ή να γίνουν συμβατές με το περιβάλλον.

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας