Η Αργεντινή επέβαλε έλεγχο συναλλάγματος

904
αργεντινή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξουσιοδότησε την Κεντρική Τράπεζα να περιορίσει τη διάθεση συναλλάγματος, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι εξαγωγικές εταιρείες θα πρέπει να ζητούν την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας για να έχουν πρόσβαση στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με το διάταγμα.

Οι έλεγχοι αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και εφαρμόζονται έπειτα από μία εβδομάδα αβεβαιότητας των αγορών και την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, ενώ η χώρα ζήτησε αναδιάταξη του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή τόσο η Fitch όσο και η S&P προχώρησαν σε υποβάθμιση της Αργεντινής.

Η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Αργεντινής σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε “RD” (επιλεκτική χρεοκοπία). Όπως εξήγησε ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να αναβάλει μονομερώς την αποπληρωμή ορισμένων βραχυπρόθεσμων ομολόγων, που είναι εκπεφρασμένα σε πέσος και δολάρια και έληγαν στις 30 Αυγούστου.

Η Standard & Poor’s από την πλευρά της προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αργεντινής κατά τρεις μονάδες προχώρησε, σε SD (selective default) από την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Β- και την βραχυπρόθεσμη Β.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας που πέρασε ότι θα επιδιώξει αναδιάρθρωση του χρέους της με το ΔΝΤ και τους ομολογιούχους, σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια κρίση εμπιστοσύνης που έχει πλήξει τις αγορές της χώρας στις αρχές του μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας