Σφοδρότατη επίθεση Τζόνσον στον Κόρμπιν. Τον αποκάλεσε “κότα”

1903
τζόνσον

Σφοδρή επίθεση κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν εξαπέλυσε από το βήμα της βρετανικής Βουλής ο Μπόρις Τζόνσον, αποκαλώντας τον ηγέτη των Εργατικών «κότα» επειδή, ενώ υποστήριζε μέχρι χθες την ανάγκη εκλογών, τώρα αναδιπλώνεται, φοβούμενος από τη μια ότι θα τις χάσει και από την άλλη την επικράτηση με μεγάλη διαφορά των Τόρρις.

Μιλώντας κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», ο Τζόνσον χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Κόρμπιν προσπαθώντας να συσπειρώσει τους Τόρηδες μετά την ταπεινωτική ήττα στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. «Ο Κόρμπιν φοβάται… Πιστεύει ότι οι φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Τζόνσον.

Αφού έχασε την ψηφοφορία για τα σχέδιά του για το Brexit ο Τζόνσον πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι παίζει τακτική καθυστερήσεων για το Brexit. «Μόνον μια τρομαγμένη κότα βλέπω εδώ και βρίσκεται σ’ αυτό το έδρανο», είπε δείχνοντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον ενθουσιασμό του αναφορικά με την προοπτική σύναψης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Ο Τζόνσον φάνηκε μάλιστα να φωνάζει προς το μέρος του Κόρμπιν αποκαλώντας τον «δειλό» («great big girl’s blouse» στα αγγλικά) για την απόφασή του να στηρίξει το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον εφόσον θα έχει περάσει το νομοσχέδιο που θα βάζει φρένο σε άτακτο Brexit, ενώ χαρακτήρισε «σκατά» την οικονομική του πολιτική.

O Tζόνσον προτείνει πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης να μπει φρένο σ’ ένα άτακτο Brexit. «Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το “νομοσχέδιο παράδοσης'” που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Ο Κόρμπιν, πάλι, είπε ότι δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τις Βρυξέλλες επειδή δεν γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις. «[Ο Τζόνσον] δεν έχει σχέδιο για μια νέα συμφωνία, καμία εξουσία και καμία πλειοψηφία. Αν κάνει στη χώρα ό,τι έκανε στο κόμμα του ο κόσμος έχει πολύ μεγάλο λόγο να φοβάται», είπε ο Κόρμπιν.

Κόρμπιν: «Δεν θα πέσω στην παγίδα του Τζόνσον»

Νωρίτερα ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε. «Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει».

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βρετανικής Βουλής:

 

Κομισιόν: Το backstop «μόνη λύση» για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Β. Ιρλανδία

Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Κομισιόν: Αυξάνεται ο κίνδυνος «άτακτου Brexit»

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί. «Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει, σύμφωνα με το έγγραφο, την χορήγηση «οικονομικής βοήθειας» προς άτομα ή κράτη μέλη που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε, που προορίζεται για αρωγή σε περίπτωση καταστροφών, για να καλύψει το σημαντικό οικονομικό κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ζητεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν έπειτα από μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία, υπό προϋποθέσεις.

Το έγγραφο της Κομισιόν δίνεται στην δημοσιότητα την ώρα που η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης πολιτικής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που μπορεί να φθάσει μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για την Ε.Ε Ντέιβιντ Φροστ αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, με θέμα «πιθανές εναλλακτικές» στο backstop.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας