Η αγορά έχει βουλιάξει. Επιχειρήσεις βάζουν “λουκέτο”. Εργαζόμενοι απλήρωτοι στο δρόμο

2563
επιχειρήσεις

Θρήνος και οδυρμός επικρατεί στις εμπορικές αγορές της χώρας, λόγω κορωναϊού αλλά και εξαιτίας της υποτροπής, που είχε ξεκινήσει πιο μπροστά από την επιδημία, των στασιμο-υφεσιακών φαινομένων στην ασταθή και μνημονιοκρατούμενη ελληνική οικονομία.

Όλα, σχεδόν, τα καταστήματα, ιδιαίτερα εκείνα της εστίασης και της ένδυσης, στις πόλεις της χώρας, όπως και οι εμπορικοί δρόμοι και τα εμπορικά κέντρα είναι περίπου έρημα και ο τζίρος πεσμένος στο ναδίρ.

Μεγάλο ειδικά πλήγμα δέχεται ο τουρισμός και οι τουριστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ιδιαίτερα, λόγω και της ελληνοτουρκικής κρίσης που προκαλεί η τυχοδιωκτική πολιτική Ερντογάν, πλήττονται ο Έβρος και τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα του Ανατολικού Αιγαίου.

Εξαιρούνται από την γενικευμένη καθίζηση τα σούπερ μάρκετ, όπου ο κόσμος σπεύδει να κάνει μακροχρόνιες προμήθειες τροφίμων, τα φαρμακεία και η αγορά λάπτοπ για εργασία από το σπίτι.

Η κατάρρευση των εμπορικών αγορών έχει αλυσιδωτές βαθιά αρνητικές συνέπειες συνολικά στην ελληνική οικονομία και κυρίως σημαίνει αύξηση των απλήρωτων εργαζομένων, μείωση μισθών, μαζική μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, πολλαπλασιασμό των απολύσεων και εξάπλωση της ανεργίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την τόνωση της αγοράς, την ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και για την προστασία των εργαζομένων από την υπερεκμετάλλευση και την ανεργία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως τα έχουμε σχολιάσει, αποτελούν σκέτη κοροϊδία.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι ακόμα και τον κορωναϊό θα πληρώσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και κυρίως ο κόσμος της εργασίας, ενώ η κυβέρνηση αδίστακτα θα αξιοποιήσει την εξάπλωση της επιδημίας, ως αφορμή για να εξαπλώσει τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Αν, μάλιστα, η επιδημία διατηρηθεί χρονικά για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η κοινωνική κατάσταση κινδυνεύει να μετατραπεί σε πραγματική κόλαση.

Ζητείται κουράγιο για μαζική λαϊκή διαμαρτυρία και αντίσταση…

 

B.Z

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας