Η “διπλωματία των γαμπρών”: Μεθοδεύσεις για εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ-Τουρκίας

838
γαμπρών

Τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν μηνύματα από έναν εκ των γνωστότερων και δυνατότερων Τούρκων επιχειρηματιών, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τραμπ για την κατασκευή των πύργων του στην Κωνσταντινούπολη, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να αυξήσει δραματικά το εμπόριο των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ, πρόεδρος του παλαιότερου εμπορικού ομίλου της Τουρκίας, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα Τραμπ για τη συμφωνία Trump Towers Istanbul, έστειλε επιστολές στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αντίγραφά τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Courthouse News Service στις 28 Μαΐου.

“Πολύ πριν από την [πανδημία] Covid-19 και το νέο σύνολο οικονομικών και εταιρικών αναγκών που δημιουργήθηκαν από αυτήν την κρίση, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησαν τον Νοέμβριο του 2019 για την επέκταση του ετήσιου εμπορίου μεταξύ των χωρών μας σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια”, έγραψε ο Γιαλτσιντάγ στον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Περντού, στις 20 Μαΐου. Η σημαντική αύξηση εξαγωγής γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εκπλήρωση αυτής της συμφωνίας.

“Έχω αντιγράψει αυτήν την επιστολή στον Πρόεδρο Τραμπ”, καταλήγει η επιστολή του.

Ο Γιαλτσιντάγ, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν ως επικεφαλής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-ΗΠΑ, έστειλε παρόμοιες επιστολές στον υπουργό Ενέργειας, Νταν Μπρουιλέτ και στον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Ήταν και οι δύο “διακεκριμένοι καλεσμένοι” σε ένα πολυτελές συνέδριο ΗΠΑ-Τουρκίας που φιλοξένησε ο ξένος επιχειρηματικός όμιλος στο Trump International Hotel, στην Ουάσιγκτον πέρυσι.

Όραμα LNG

Η επιστολή προς τον Μπρουιλέτ επικεντρώθηκε στο όραμά του για το δυναμικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μόνο αυτή την εβδομάδα, προέκυψε ότι ο εφοδιασμός LNG των ΗΠΑ τον Μάρτιο έπαιξε σημαντικό παράγοντα –σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν– στην παράδοση όγκων φυσικού αερίου που για πρώτη φορά σήμαινε ότι η Τουρκία εισήγαγε έναν μήνα περισσότερο LNG από ότι φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

“Αρκετές μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην Τουρκία πρόκειται να λήξουν εντός των επόμενων δύο ετών”, αναφέρει η επιστολή προς τον Μπρουιλέτ. “Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφής ταύτιση προσφοράς και ζήτησης -εάν μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τους εταίρους και από τις δύο πλευρές”.

Και οι τρεις επιστολές αποκαλύφθηκαν δημοσίως αφού ο λομπίστας του τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Mercury, με δεσμούς στον Λευκό Οίκο, υπέβαλε τα έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων. Ένας από τους εκπροσώπους συμφερόντων της Mercury, ο Άνταμ Λάνζα, διετέλεσε διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ.

Ο Τζόρνταν Λίμποβιτς, εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, “Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσινγκτον (CREW)”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Courthouse News Service ότι οι επιστολές φαίνεται να δείχνουν ένα μοτίβο ξένων κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν επιχειρηματικές σχέσεις για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.

“Φαίνεται ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο που μπορούν να σκεφτούν, να επηρεάσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτό περιλαμβάνει τους δεσμούς τους με τον πρόεδρο”, δήλωσε ο Λίμποβιτς.

Ο Τραμπ και η Ιβάνκα δεν ήταν στον πολιτικό βίο όταν εμφανίστηκαν με τον Γιαλτζιντάγ στην κοπή κορδέλας για το Trump Towers Istanbul το 2012. Αφότου ο Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, ο εκλεγμένος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Τούρκο επιχειρηματία ως “στενό φίλο” σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο πεθερός του Γιαλτσιντάγ είναι ο διάσημος Αϊντίν Ντογάν ιδρυτής του ομίλου Dogan Holding, ο οποίος κατέχει το Trump Towers Istanbul, αποτελούμενο από δύο κτήρια 40 ορόφων, ένα εκ των οποίων είναι κατοικημένο, και το άλλο ένα γραφείο.

Οι New York Times περιέγραψαν τον Γιαλτσιντάγ ως ενδιάμεσο για τους γαμπρούς: τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν και τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον επενδυτή ακινήτων, ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ, που είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα.

Το Courthouse News Service ανέφερε επίσης πώς οι δαπάνες του τουρκικού lobbying στις ΗΠΑ έχουν διογκωθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.

Πέρυσι, μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εντόπισε τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες λόμπι που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση μεταξύ 2014 και 2018: Amsterdam & Partners, Ballard Partners, Gephardt Group, Greenberg Traurig και Mercury Public Affairs. Διαπίστωσε ότι οι προϋπολογισμοί τους, μαζί με τους υπεργολάβους τους, υπερδιπλασιάστηκαν συλλογικά, από περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας